Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πόσες έδρες λαμβάνει κάθε κόμμα – Τα κυριότερα σενάρια

Ευρωεκλογές: Πόσες έδρες λαμβάνει κάθε κόμμα – Τα κυριότερα σενάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η τελική κατανομή των εδρών θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Τα κομματικά επιτελεία, εκτός από το ποσοστό, στρέφουν το βλέμμα τους και στις έδρες που θα εξασφαλίσουν. Οι τελικές έδρες θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Για να γίνει η εκτίμηση εδρών θα πρέπει πρώτα να βγει το λεγόμενο «εκλογικό μέτρο». Η διαδικασία είναι η εξής: Αθροίζουμε τα ποσοστά όλων των κομμάτων που είναι από 3% και πάνω και μετά τα διαιρούμε με το 21 που είναι οι έδρες. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει το εκλογικό μέτρο. Εν συνεχεία παίρνουμε το ποσοστό που θα έχει το κάθε κόμμα και το διαιρούμε με το εκλογικό μέτρο. Ο ακέραιος αριθμός είναι οι έδρες της πρώτης κατανομής. Ο υψηλότερος δεκαδικός παίρνει με τη σειρά τις αδιάθετες έδρες στη δεύτερη κατανομή. Γίνεται κατανοητό πως τα σενάρια είναι δεκάδες, με ορισμένα από αυτά, όμως, να είναι τα πιθανότερα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Pulse, το πρώτο σενάριο βασίζεται στο μεσοσταθμικό ποσοστό των κομμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτήν, η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 32%, το ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, το ΠΑΣΟΚ 13%, η Ελληνική Λύση 8,5%, το ΚΚΕ 7,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, το ΜέΡΑ25 3,5% και η Νέα Αριστερά 3%. Με βάση αυτά τα ποσοστά, υπολογίζεται ένα μέτρο ίσο με 4,33, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατανομή των εδρών. Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία έχει 7,39 εδρες, το ΣΥΡΙΖΑ 3,8 εδρες, το ΠΑΣΟΚ 3 εδρες, η Ελληνική Λύση 1,96 εδρες, το ΚΚΕ 1,73 εδρες, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 έχουν από 0,8 εδρες και η Νέα Αριστερά 0,69 εδρες. Οι ακέραιοι αριθμοί δίνουν συνολικά 15 εδρες από την πρώτη κατανομή, ενώ οι υπόλοιπες 6 εδρες δίνονται στα κόμματα που έχουν τον μεγαλύτερο δεκαδικό αριθμό, δημιουργώντας έτσι το πρώτο βασικό σενάριο: Νέα Δημοκρατία 7 εδρες, ΣΥΡΙΖΑ 4 εδρες, ΠΑΣΟΚ 3 εδρες, Ελληνική Λύση 2 εδρες, ΚΚΕ 2 εδρες, Νίκη 1 εδρα, Πλεύση Ελευθερίας 1 εδρα και ΜέΡΑ25 1 εδρα.

Αν η Νέα Δημοκρατία πιάσει 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%, τότε το μέτρο είναι 4,35 και παραμένουν αδιάθετες 7 έδρες. Στην τελική κατανομή, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 3, το ΠΑΣΟΚ 3, η Ελληνική Λύση 2, το ΚΚΕ 2, η Νίκη 1, η Πλεύση Ελευθερίας 1, η ΜέΡΑ25 1 και η Νέα Αριστερά δεν παίρνει έδρα.

Η λεπτότητα των ισορροπιών φαίνεται και σε ένα άλλο ενδεχόμενο. Αν αυξήσουμε τη Νέα Αριστερά κατά 0,2% και τη μειώσουμε το ΚΚΕ κατά 3%, τότε το νεοσύστατο κόμμα της αριστεράς παίρνει μία έδρα από το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, η Νέα Αριστερά παίρνει 0,73 έδρες και το ΚΚΕ παίρνει 1,72 έδρες. Στη δεύτερη κατανομή, το ΚΚΕ παραμένει με μία έδρα και η Νέα Αριστερά κερδίζει τη δεύτερη έδρα. Συνεπώς, σε αυτό το σενάριο έχουμε: Ν.Δ. 7, ΣΥΡΙΖΑ 4, ΠΑΣΟΚ 3, Ελληνική Λύση 2, ΚΚΕ 1, Νίκη 1, Πλεύση Ελευθερίας 1, ΜέΡΑ25 1 και Νέα Αριστερά 1.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι συνδυασμοί μπορεί να είναι πολλοί, αλλά το εύρος των έδρων είναι συγκεκριμένο σε κάθε περίπτωση, εκτός αν υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει μεταξύ 7-8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 3-4, το ΠΑΣΟΚ πιθανώς 3, το ΚΚΕ 1-2, η Ελληνική Λύση 2 και τα μικρά κόμματα 1. Μια ακραία περίπτωση θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει 9 έδρες, αν περάσουν το 3% μόνο 5 κόμματα, κάτι που φαίνεται απίθανο, και η Ελληνική Λύση 3 έδρες αν πλησιάσει το διψήφιο ποσοστό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments