Πολιτική

Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την ορκωμοσία Μίτσκοσκι στη Β. Μακεδονία

Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την ορκωμοσία Μίτσκοσκι στη Β. Μακεδονία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της.

Την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Κ. Μίτσκοσκι, αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της, ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις της άλλης πλευράς, σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που και τα δυο μεγάλα κόμματα και μόνο με το όνομά τους και το καταστατικό τους παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Τα πρώτα δείγματα γραφής αναφέρονται αρνητικά στη νέα πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία αρνείται να χρησιμοποιήσει την επίσημη συνταγματική ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώνει τους επίσημους φορείς να χρησιμοποιούν το Συνταγματικό όνομα, η Γ. Σιλιανόφσκα επιμένει στη χρήση του όρου Μακεδονία. Έτσι, παρά την προηγούμενη θέση της ως καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία.

Η Γ. Σιλιανόφσκα προσπαθεί να διακωμωδήσει την υποχρέωση της με προσβλητικά ευφυολογήματα. Κατά την επίσκεψή της στο Βατικανό, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά η κορδέλα ανέφερε μόνο το όνομά της, αντί για το RS Macedonia. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το RS Macedonia θα παραβίαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που απαγορεύει τη χρήση του επιθετικού προσδιορισμού “Βόρεια”.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία, που αφορά τις ονομασίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Και τα δύο κόμματα υπόκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” ή “Βόρεια Μακεδονία”, καθώς είναι οντότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Όμως τα αρχικά του VMRO-DPMNE είναι του ονόματος «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση- Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» ενώ του SDSM αφορούν το όνομα «Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ένωση της Μακεδονίας». Και ο συνασπισμός υπό τον κ. Μίτσκοσκι που κέρδισε τις εκλογές έχει το όνομα «Your Macedonia».

Οι ονομασίες των δύο κομμάτων και του κυβερνητικού συνασπισμού παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας τη συνταγματική ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”. Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα, δημιουργώντας έτσι ένα αρνητικό κλίμα για την άλλη πλευρά.

Τόσο η νέα πρόεδρος όσο και ο επόμενος πρωθυπουργός, Κ. Μίτσκοσκι, δήλωσαν ότι θα σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να μπορέσουν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις και τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών παραγόντων για την προηγούμενη στάση τους. Ωστόσο, οι προθέσεις τους δείχνουν ότι θα περιορίσουν τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας στο ελάχιστο και θα ενισχύσουν τη διευρυμένη χρήση του “Μακεδονία”, αποδυναμώνοντας και ακυρώνοντας στην πράξη τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό θα οδηγήσει σε μια συνεχή αντιπαράθεση και καχυποψία μεταξύ Αθήνας και της άλλης πλευράς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπει η Συμφωνία σε περίπτωση παραβίασης, καθώς η προεκλογική περίοδος έχει τελειώσει. Κάλεσε την άλλη πλευρά να σεβαστεί τις υποχρεώσεις για τη χρήση της νέας συνταγματικής ονομασίας και να αναγνωρίσει ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους σε αυτό το ζήτημα.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών συλλέγονται όλα τα στοιχεία παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα όλοι εστιάζουν την προσοχή τους στην ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Κ. Μίτσκοσκι. Αναρωτιούνται εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της προέδρου της χώρας και θα διαβάσει τον όρκο στο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, αναρωτιούνται εάν η ιστοσελίδα της κυβέρνησης θα αναφέρεται στη χώρα ως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας του erga omnes. Η στάση της Αθήνας θα αξιολογηθεί με βάση αυτά τα γεγονότα, καθώς η Αθήνα διατηρεί το όπλο του μπλοκαρίσματος της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, παρόλο που έχει συμφωνηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα ότι αναφέρεται στη “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments