Πολιτική

Τεμπονέρας: Οι προοδευτικοί σχηματισμοί δεν εμπνέουν

Τεμπονέρας: Οι προοδευτικοί σχηματισμοί δεν εμπνέουν

Πηγή Φωτογραφίας: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές με ομιλητή τον Διονύση Τεμπονέρα. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναγκαία η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Φωτιές στο χώρο της κεντροαριστεράς ανάβει ο Διονύσης Τεμπονέρας μια ακριβώς εβδομάδα πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες καθώς εκτιμά ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κερδίσουν τη Νέα Δημοκρατία και τάσσεται ευθέως υπέρ της ανασύνθεσης του χώρου.

«Οι υφιστάμενοι αριστεροί και προοδευτικοί κομματικοί σχηματισμοί δεν εμπνέουν στην υπάρχουσα μορφή τους και η ανασύνθεση – ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου μοιάζει πιο αναγκαία από ποτέ», επισημαίνει χαρακτηριστικά με άρθρο του στον ιστότοπο Dnews, θέτοντας τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων και λέγοντας δημοσίως όσα πολλοί συνάδελφοί του λένε ιδιωτικά.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αναλύοντας τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα αναφέρει ότι αυτές «γεννούν την ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σύνθεσης και υπέρβασης της οδυνηρής συγκυρίας».

«Απαιτούνται πλατιές και ανοιχτές διαδικασίες βάσης. Απαιτείται ειλικρινής διάλογός που θα ξεπεράσει τα κομματικά τείχη και τις υφιστάμενες δομές. Απαιτείται κυρίως ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα που θα προκαλέσει κοινωνική και πολιτική ώσμωση. Ο κίνδυνος να βιώσουμε μια «πολιτική έρημο αξιών και οραμάτων» είναι πιο ενεργός από ποτέ, αν τα κόμματα και η κοινωνία των πολιτών δεν αντιδράσουν. Αναζητείται ένας προοδευτικός οδικός χάρτης με σημείο εκκίνησης την επομένη των ευρωεκλογών και κατάληξη σε μια ανοιχτή αντεπίθεση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου με σκοπό την συγκρότηση κυβερνητικής εναλλακτική πρότασης. Όσοι μιλούν για ηγεσίες, ρόλους και πρόσωπα το κάνουν για να υπονομεύσουν την προοπτική αυτή, ακριβώς επειδή την φοβούνται. Οι πολιτικές προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι το αντίστροφο», διαμηνύει προς πολλές κατευθύνσεις.

Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να παραδεχτεί πως η πιθανότητα για ένα πολιτικό «dejavu» των εθνικών εκλογών του 2023, με αρκετά χειρότερα χαρακτηριστικά, φαίνεται εξαιρετικά πιθανή και πως «ο χώρος από το κέντρο και δεξιά, που επικράτησε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, εκτιμάται ότι θα αυξήσει και θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική του επιρροή». «Η σημαντική άνοδος των δυνάμεων της ακροδεξιάς, που θα αυξήσει τα ποσοστά της και θα νομιμοποιήσει την παρουσία της με την ανοχή, αν όχι με την υποστήριξη της ΝΔ» είναι το επόμενο συμπέρασμα που βγάζει, όπως και «η προδιαγεγραμμένη καταγραφή της πολυδιάσπασης του προοδευτικού τόξου», ενώ τονίζει: «Τα κόμματα του ευρύτερου χώρου το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε αντεγκλήσεις, προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις. Η εικόνα αυτή δημιουργεί σύγχυση αλλά και απογοήτευση στους δημοκράτες ψηφοφόρους που βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Παρατηρούν παρόμοιες προτάσεις για παράδειγμα για την ακρίβεια (μείωση έμμεσων φόρων, υπεφορολόγηση υπερκερδών, περιορισμό του Airbnb κλπ.) δυσκολευόμενοι να διακρίνουν σαφείς πολιτικές διαφορές, αλλά παρατηρούν μια πολεμική που παίρνει τα χαρακτηριστικά εμφυλίου. Ας κρατήσουμε ότι η εικόνα του «ενάμιση κόμματος» είναι η επιθυμητή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αφού και δεν αμφισβητείται η πολιτική τους κυριαρχία και δεν επιτρέπει στο δεύτερο κόμμα να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments