EDITOR'S PICK

Το installation ‘The Orb’ της Google προσφέρει χώρο για περισυλλογή και επικοινωνία στα γραφεία της

Το installation ‘The Orb’ της Google προσφέρει χώρο για περισυλλογή και επικοινωνία στα γραφεία της

Πηγή Φωτογραφίας: theverymany.com/google

Η μοναδική εγκατάσταση ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, τόσο του κοινού, όσο και των εργαζομένων, προσφέροντας το κατάλληλο μέρος για χαλάρωση

Το “The Orb”, ένα νέο installation στο Charleston East Campus της Google, μαγεύει και αιχμαλωτίζει. Η εγκατάσταση, η οποία σχεδιάστηκε ως ένα «εμβληματικό έργο τέχνης» για τον τεχνολογικό γίγαντα, ξεκίνησε τη ζωή της ως ένας διεθνής, ανοιχτός διαγωνισμός για αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες που διοργανώθηκε από το Burning Man για λογαριασμό της Google. Το αποτέλεσμα, που επιλέχθηκε από 45 προτάσεις ημιφιναλίστ κατά τη διάρκεια μιας 6μηνης διαδικασίας που περιελάμβανε και δημόσια ψηφοφορία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Azure Magazine (@azuremagazine)

Το εντυπωσιακό έργο βρίσκεται στην είσοδο του συγκροτήματος της εταιρείας στο Mountain View της Καλιφόρνια. Σχεδιασμένο από τους ειδικούς σε θέματα υπολογιστικού σχεδιασμού της Νέας Υόρκης “The Very Many”, με επικεφαλής τον ιδρυτή και αρχιτέκτονα Marc Fournes, σηματοδοτεί κομψά το σημείο όπου διασταυρώνεται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος στο περιβάλλον γύρω από τα γραφεία.

Το έργο, με τον δραματικό σχεδιασμό που στέκεται ψηλά και με τα στριφτά, οργανικά του σχήματα που εκτείνονται σε ύψος 10 μέτρων, είναι κατασκευασμένο από μια εξαιρετικά λεπτή, αυτοστηριζόμενη δομή από αλουμίνιο σε καθαρή λευκή απόχρωση. Οι πτυχώσεις και οι μυριάδες μικροσκοπικές οπές του δημιουργούν ένα περίπλοκο παιχνίδι φωτός και σκιάς. Τα λεπτά κομμάτια της «δομής παζλ» κόπηκαν με λέιζερ και βάφτηκαν με ειδική πούδρα στην Ευρώπη και μεταφέρθηκαν στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας – μια ιδιαίτερη πρόκληση, όπως επισημαίνει ο Fournes στο Wallpaper.

Καθισμένη άνετα στην ανοιχτή πλατεία, η κατασκευή προορίζεται ως μια στιγμή «παραγωγικής απόσπασης της προσοχής». «Κάτω από την αέρινη και ακροβατική ελάχιστη επιφάνεια του “The Orb”, δημιουργούμε μια στιγμή σκιάς, όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση ξεκούρασης, ενώ παραμένετε συνδεδεμένοι. Στο εσωτερικό, το μη γραμμικό περιβάλλον σάς καλεί να συνδεθείτε με το εσωτερικό σας και ταυτόχρονα αποσπά την προσοχή από τις συσκευές σας», εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

Κάτι τέτοιο το αποκαλούν «οπτική περιπλάνηση» – το ταξίδι που κάνει το μάτι σας για να κατανοήσει έναν άγνωστο χώρο. Είναι η διαλογιστική μας πρόκληση προς τον επισκέπτη, να καταλάβει πώς συνδυάζεται, να δει τις συνέχειες μεταξύ των τμημάτων και να ανακαλύψει νέες λεπτομέρειες, ενώ βρίσκει μοναδικές προοπτικές κάθε φορά που επιστρέφει.

Το θαυμαστό αυτό σύγχρονο έργο αξιοποιεί στο έπακρο την μεγάλη εμπειρία του Fournes στον υπολογιστικό σχεδιασμό, η οποία ακονίστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι SOM, Ross Lovegrove και Zaha Hadid Architects, και μπορεί να θολώνει τα όρια μεταξύ τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments