Ελλάδα

Πιο κοντά στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πιο κοντά στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Πιο κοντά στην Ελλάδα

Ευνοϊκοί για τις ελληνικές διεκδικήσεις οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ.

Ήταν Νοέµβριος του 2023 όταν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε τη συνάντησή του µε τον Έλληνα οµόλογό του, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε συνέντευξή του στο BBC το αυτονόητο: ότι η χώρα µας παραµένει προσηλωµένη στον στόχο της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Την Πέμπτη, το Βρετανικό Κοινοβούλιο διαλύθηκε ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, θα αναμετρηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην πρώτη τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Κ. Στάρμερ θεωρείται φαβορί. Οι μετρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα έχει σχεδόν αναστρέψιμο προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών. Γενικά, το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για τον κ. Σούνακ και τους Συντηρητικούς. Συγκεκριμένα, σε μια δημοσκόπηση της YouGov για το Sky News, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 47% της πρόθεσης ψήφου, ενώ οι Συντηρητικοί 20%. Άλλες έρευνες, όπως αυτή της Redfield & Wilton, καταγράφουν παρόμοια ποσοστά, με 46% για τους Εργατικούς και 23% για τους Συντηρητικούς.

Ως αντιπολίτευση, οι Εργατικοί θεωρούσαν θετική την ιδέα των συνομιλιών για τα Γλυπτά. Θα ήταν επιθυμητό να διατηρήσουν αυτήν τη στάση και μετά τις εκλογές. Αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις Αθήνας-Λονδίνου και στο θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα. Υπάρχει η πιθανότητα ο ηγέτης των Εργατικών να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά. Έχει δηλώσει ότι, αν εκλεγεί, θα προσπαθήσει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα μέσω μιας συμφωνίας δανεισμού. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα “deal” μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο κ. Στάρμερ έχει διευκρινίσει ότι το Εργατικό Κόμμα δεν σκοπεύει να αλλάξει τη νομοθεσία που απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Είναι, εντούτοις, πρόθυμοι να μην αποτελέσουν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών στην Αθήνα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Ρ. Σούνακ υποστηρίζει την ισχύουσα νομοθεσία και πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα νόμιμα ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου και πρέπει να παραμείνουν εκεί. Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει προτείνει μια συμφωνία δανεισμού, σύμφωνα με την οποία τα Γλυπτά θα μπορούσαν να περάσουν κάποιο χρόνο στην Ελλάδα ανταλλάσσοντας άλλα ελληνικά αντικείμενα που θα εκτίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν προσπάθειες για την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης παρά τις δημόσιες διαφωνίες και τη φαινομενική αδράνεια.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το θέμα του Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές, παρά τη διπλωματική απρέπεια του Ρ. Σούνακ.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου πιστεύει πως η μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Ελλάδα θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των εκθεμάτων και της διατήρησης της συλλογής του μουσείου. Η ελληνική πλευρά παραμένει σε αναμονή μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία. Η Αθήνα επιμένει ότι δεν είναι ζήτημα επιστροφής αλλά επανένωσης των Γλυπτών, που ανήκουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments