Τεχνολογία

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A logo of Google is seen at its exhibition space, at the Viva Technology conference dedicated to innovation and startups at Porte de Versailles exhibition center in Paris, France June 15, 2022. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες

Η Google ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει κάνει «περισσότερες από δώδεκα τεχνικές βελτιώσεις» στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της, αφού το AI Overviews έδινε λανθασμένες πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να κριθούν ακόμα και επικίνδυνες.

Η τεχνολογική εταιρεία έκανε αλλαγές στα μέσα Μαΐου, δίνοντας απαντήσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αμέσως μετά, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να μοιράζονται screenshot με τις πιο παράξενες απαντήσεις της.

Η Google υπερασπίστηκε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του AI της, λέγοντας ότι είναι συνήθως ακριβής και ότι δοκιμάστηκε εκτενώς εκ των προτέρων. Όμως η Liz Reid, επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης της Google, αναγνώρισε σήμερα ότι «κάποιες περίεργες, ανακριβείς ή μη χρήσιμες AI Overviews σίγουρα εμφανίστηκαν».

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν εδώ και καιρό την Google να μην παραχωρήσει τα αποτελέσματα αναζήτησής της σε απαντήσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες θα μπορούσαν να διαιωνίσουν την προκατάληψη και την παραπληροφόρηση και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, γνωστά ως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, λειτουργούν προβλέποντας ποιες λέξεις θα απαντούσαν καλύτερα στις ερωτήσεις που τους τίθενται με βάση τα δεδομένα στα οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Οι λανθασμένες απαντήσεις έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες. Μερικές από τις απαντήσεις φάνηκε να βασίζονται σε σχόλια ή άρθρα του Reddit που γράφτηκαν από τον σατιρικό ιστότοπο The Onion. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για «μεμονωμένα παραδείγματα».

Έχει παίξει ποτέ ένας σκύλος στο ΝΒΑ; Η τεχνητή νοημοσύνη της Google έτσι πίστευε μέχρι να αλλάξει. Ποιοι είναι οι τρόποι για να μη γλιστρήσει το τυρί από την πίτσα; Η Google συνιστούσε την προσθήκη 1/8 φλιτζανιού μη τοξικής κόλλας, επικαλούμενη μια σαρκαστική ανάρτηση στο Reddit από το 2013. Μια από τις απαντήσεις που έδωσε το πειραματικό εργαλείο της Google ήταν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι απαντήσεις της μηχανής αναζήτησης που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη ανέφεραν επίσης ότι οι γεωλόγοι συνιστούν στους ανθρώπους να τρώνε ένα βράχο την ημέρα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments