Γεωπολιτικά

Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ – Απειλούν με αποχώρηση οι ακροδεξιοί υπουργοί

Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ – Απειλούν με αποχώρηση οι ακροδεξιοί υπουργοί

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden delivers a prime-time address to the nation about his approaches to the conflict between Israel and Hamas, humanitarian assistance in Gaza and continued support for Ukraine in their war with Russia, from the Oval Office of the White House in Washington, U.S. October 19, 2023. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Σε μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα "διαλύσει την κυβέρνηση".

Μετέωρη παραμένει η προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βάσει του σχεδίου τριών φάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν το βράδυ της Παρασκευής καθώς οι υπουργοί της άκρας δεξιάς που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλούν ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα “διαλύσει την κυβέρνηση”. Μια τέτοια συμφωνία που θα συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς θα ήταν “απερίσκεπτη, αποτελώντας νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε ο υπερθνικιστής επικεφαλής του κόμματος “Εβραϊκή Δύναμη” στο Χ.

Σε ανάλογους τόνους και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι “δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο”. Σε ανάρτησή του στο X, ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, τόνισε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσωρινά μέτρα εκεχειρίας όπως η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, η επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα ή μια ευρεία απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων και ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν διαπραγματευτεί την αποχώρηση από τη Γάζα.

Ωστόσο χείρα βοηθείας στο Νετανιάχου έχει ήδη προσφέρει από χτες ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ καλώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα και δηλώνοντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αν αποχωρήσουν από αυτήν τα κόμματα της ακροδεξιάς.

“Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν. Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί”, έγραψε ο Γιαΐρ Λαπίντ σε ανάρτησή του στο Χ.

Σχέδιο τριών φάσεων Νωρίτερα το Σάββατο οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη —το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος—είχαν καλέσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να “οριστικοποιήσουν” τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και που κατά τον ίδιο αποτελεί έναν “οδικό χάρτη” που καταρτίστηκε από το Ισραήλ με σκοπό να επιτευχθεί, κατά φάσεις και υπό όρους, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παροτρύνοντας τη Χαμάς να τον δεχτεί.

Η πρώτη φάση, εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από “τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας” για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς “τηρήσει τις δεσμεύσεις της”, οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακο.

Αποστάσεις από το σχέδιο Μπάιντεν παίρνει ο Νετανιάχου Μερικές ώρες μετά την ομιλία του Τζο Μπάιντεν, και συγκεκριμένα το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε δυο φορές τις “προϋποθέσεις” που θέτει η κυβέρνησή του για να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την “καταστροφή” της Χαμάς, την “απελευθέρωση όλων των ομήρων” και “την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή” για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.

Από την πλευρά της η Χαμάς περιορίστηκε να πει πως βλέπει “θετικά” τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον κ. Μπάιντεν, αφού επανέλαβε τις “μη διαπραγματεύσιμες” απαιτήσεις της για την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας προτού κλειστεί η όποια συμφωνία — όρους που απορρίπτει το Ισραήλ.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Ράφα Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των αμάχων στη Ράφα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μονάδες των οποίων προωθήθηκαν αυτή την εβδομάδα ως το κέντρο της πόλης που γειτονεύει με την Αίγυπτο, συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν, όπου κάτοικοι έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβόλων αρμάτων μάχης και κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων.

“Όλη νύχτα οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το πυροβολικό δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη δυτική Ράφα”, είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης χθες από αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική και την κεντρική Ράφα, όπου ισραηλινές μονάδες άρχισαν επιχειρήσεις την 7η Μαΐου προκειμένου, όπως το θέτει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, να καταστραφούν τα “τελευταία” τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως διεξήγαγε “στοχευμένες επιχειρήσεις” στη Ράφα. Μέλη του “εντόπισαν πολλά όπλα και εισόδους υπόγειων σηράγγων”.

“Η Τζαμπάλια σβήστηκε από τον χάρτη” Από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, κάπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφυγαν, κινήθηκαν προς την παραθαλάσσια περιοχή Αλ Μαγάζι, δυτικότερα, που πλέον έχει με τη σειρά της τεράστιο υπερπληθυσμό. Οι συνθήκες παραπέμπουν στην “Αποκάλυψη” σε ορισμένους τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Δεν σταματά να προειδοποιεί πως απειλείται λιμός στον μικρό θύλακο, οι περισσότεροι από τους κάπου 2,4 εκατ. κατοίκους του οποίου έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα, και να τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο αυτή που χαρακτηριζόταν ήδη ανθρωπιστική καταστροφή, η διέλευση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, απόλυτα κρίσιμη για να μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, παραμένει κλειστή αφότου ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της την 7η Μαΐου.

Προβλέπεται να διεξαχθεί συνάντηση αργότερα σήμερα στο Κάιρο αφιερωμένη στη διέλευση αυτή με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης.

Εξάλλου, κάτοικοι που επέστρεψαν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια (βόρεια), μετά το πέρας ακόμη μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης, δήλωσαν σοκαρισμένοι από το εύρος των καταστροφών που έχει υποστεί.

“Η Τζαμπάλια σβήστηκε από τον χάρτη”, κατήγγειλε ο Σουάντ Αμπού Σαλάχ, που μεγάλωσε στον καταυλισμό. “Είναι λες και έγινε σεισμός”, πρόσθεσε ο Μοχάμαντ αλ Νάτζαρ.

Διαδηλώσεις υπέρ του σχεδίου Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κατά το σχέδιο που παρουσιάστηκε προχθές από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

“Συμφωνία για τους ομήρους τώρα”, απαιτούσε διαδηλώτρια που είχε μεταμφιεστεί σε άγαλμα της Ελευθερίας, ανάμεσα σε θάλασσα σημαιών του Ισραήλ.

“Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη διαδηλώτρια, η Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.

Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές κράταγαν μεγάλο πανό με το σύνθημα “Μπάιντεν, σώσε τους από τον Νετανιάχου”.

Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους που μίλησαν στο AFP δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Για την Ντίτι Καπουάνο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για την “εξουσία” του από ό,τι για την τύχη των ομήρων.

“Ελπίζω ο κ. Μπάιντεν να ασκήσει επαρκή πίεση ώστε η κυβέρνηση και ο κ. Νετανιάχου να δεχθούν τη συμφωνία”, συνέχισε η 46χρονη με την ισραηλινή σημαία στους ώμους.

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων ανέφερε πως θα απαιτήσει “η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει αμέσως τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και να ξαναφέρει σπίτι όλους τους ομήρους”.

“Θα ζητήσουμε επίσης όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα μέλη του συνασπισμού να δεσμευτούν δημόσια να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να μην επιτρέψουν (…) να τορπιλιστεί και να θέσουν σε κίνδυνο τους ομήρους”, πρόσθεσε η συλλογικότητα.

Η UNRWA ανέστειλε τις επιχειρήσεις στη Ράφα Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έκανε γνωστό πως πλέον ανέστειλε τις επιχειρήσεις της στη Ράφα, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, από τις αρχές του Μαΐου.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή αναγκάστηκε να αναστείλει την παροχή “υγειονομικών και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών στη Ράφα”, τόνισε μέσω X ο επικεφαλής του Φιλίπ Λαζαρινί χθες Σάββατο το βράδυ.

Η υπηρεσία δρα πλέον κυρίως στη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Ράφα, και στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου. “Ξαναρχίσαμε τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις παρότι όλες οι εγκαταστάσεις μας έχουν υποστεί ζημιές”, διευκρίνισε ο κ. Λαζαρινί.

Εκπρόσωπος του UNRWA επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως όλο το προσωπικό της υπηρεσίας έφυγε από τη Ράφα και πλέον εργάζεται στη Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε χθες τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, αψηφώντας τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρεί την πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, κρησφύγετο των “τελευταίων”, κατ’ αυτή, ταγμάτων του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ορκίστηκε να αφανίσει μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου.

Κατά τον ελβετό επικεφαλής του UNRWA, στη Χαν Γιούνις και στη Γάζα έχουν καταφύγει πλέον 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι. Ο κ. Λαζαρινί διευκρίνισε πως και τα 36 καταφύγια της υπηρεσίας στη Ράφα είναι πια άδεια. Τόνισε πως χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι είναι αναγκασμένοι να ζουν στα συντρίμμια της Χαν Γιούνις, όπου διεξάγονταν βομβαρδισμοί και μάχες για μήνες, και κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του UNRWA στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments