Διεθνή

Οι 3 γυναίκες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης

Οι 3 γυναίκες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Στο κέντρο βρίσκεται η Τζόρτζι Μελόνι - Το εάν θα επιλέξει το στρατόπεδο φον ντερ Λάιεν ή εκείνο της Λε Πεν, θα κρίνει πολλά

Ο πιο αιματηρός πόλεμος από το 1945 μαίνεται στην Ουκρανία, χωρίς να διαφαίνεται  ο τερματισμός του στον ορίζοντα. Η Ρωσία διατηρεί στο τραπέζι την πυρηνική απειλή. Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και να κηρύξει νέους εμπορικούς πολέμους, αλλά και ενδεχομένως να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ. Η οικονομία της ηπείρου είναι ευάλωτη σε κραδασμούς που προκαλούνται από τη βιομηχανική πολιτική και τον προστατευτισμό άλλων μεγάλων δυνάμεων. Οι ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος.

Αυτό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και δεν μοιάζει καθόλου ευοίωνο. Η Ε.Ε. χρειάζεται δύο πράγματα, σημειώνει ο Economist:

  • συνεκτική, αποφασιστική ηγεσία
  • να κρατήσει μακριά από την εξουσία τους εξτρεμιστές

Το αν θα πετύχει εξαρτάται εν μέρει από τις επιλογές τριών γυναικών: της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι και της Γαλλίδας, Μαρίν Λεπέν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν

Η φον ντερ Λάιεν διεκδικεί δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν. Κατά την πρώτη της θητεία πέτυχε να διαμορφώσει ισχυρή συλλογική απάντηση της ΕΕ στον Βλαντίμιρ Πούτιν και βοήθησε στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε μια κρίσιμη στιγμή, προωθώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα έκδοσης κοινού χρέους.

Για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, χρειάζεται πρώτα την υποστήριξη των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ. Στη συνέχεια, πρέπει να λάβει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο διεξάγει εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, με πάνω από 350 εκατομμύρια πολίτες να έχουν δικαίωμα ψήφου. Θεωρητικά θα απολαύσει την υποστήριξη των συντηρητικών, φιλελεύθερων και σοσιαλιστικών ομάδων που αποτελούν το πολιτικό κατεστημένο.

Αλλά επειδή η πολιτική έχει κατακερματιστεί τόσο πολύ, αυτές οι τρεις ομάδες συλλογικά προβλέπεται να κερδίσουν μόνο μια μικρή πλειοψηφία εδρών Η νίκη δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Αυτό μας φέρνει στην κυρία Μελόνι, πρωθυπουργό της Ιταλίας από το 2022 και ηγέτη του σκληροπυρηνικού κόμματος Brothers of Italy. Με την υποστήριξή της, η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να έχει περισσότερες πιθανότητεςγια μια δεύτερη θητεία στην κορυφαία θέση της ΕΕ. «Δουλεύω πολύ καλά με τη Τζόρτζια Μελόνι», είπε η ίδια στις 23 Μαΐου.

Αυτά τα λόγια, και η ιδέα κάθε είδους συμφώνου που περιλαμβάνει τη Μελόνι, εξόργισε τους φιλελεύθερους και στελέχη του κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία και του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Για αυτούς η Μελόνι ταιριάζει με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον ισχυρό άνδρα της Ουγγαρίας, και άλλους δυσάρεστους τύπους. Προσδίδει αξιοπιστία σε ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας όπως ο «μεγάλος αντικαταστάτης». Έχει παρομοιάσει την ΕΕ με τη Σοβιετική Ένωση. Εν ολίγοις, είναι ακριβώς το είδος της σκληρής δεξιάς φιγούρας που πρέπει να αποκλειστεί από τη λήψη αποφάσεων, προειδοποιούν πολλοί.

Από την άλλη όμως ο αποκλεισμός της συνεργασίας μαζί της ως θέμα αρχής θα ήταν μυωπικός, σχολιάζει ο Economist. Το ιστορικό της δεν είναι αυτό ενός πολιτικού εμπρηστή. Έχει προωθήσει κοινές θέσεις της Ε.Ε. σε μία σειρά ζητήματα, έχει πραγματοποιήσει κοινές επισκέψεις με την πρόεδρο της Κομισιόν σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, συνάπτοντας συμφωνίες για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, σε αντίθεση με ορισμένους από τους συναδέλφους της στη λαϊκιστική δεξιά. Έχει αποδείξει ότι είναι πραγματίστρια στην οικονομία.

Και η Λεπέν

Επιπλέον, η σύναψη συμφωνίας μαζί της θα μπορούσε να έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: να χωρίσει τη λαϊκίστικη δεξιά μεταξύ των πιο μετριοπαθών και των ακραίων στοιχείων της.

Εκεί έρχεται η κ. Λεπέν. Το κόμμα της, η Εθνική Συσπείρωση, αναμένεται να τα πάει καλά και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στόχος της είναι να συγκροτήσει μια μεγάλη ομάδα εθνικιστών που θα μπορούσε να τραβήξει την Ευρώπη σκληρά προς τα δεξιά. Για να το κάνει αυτό, θέλει να συνεργαστεί με την Μελόνι.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, το παζάρι θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες και θα δοκιμάσει τις ικανότητες της φον ντερ Λάιεν. Το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Πηγή:naftemporiki

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments