Nέα της αγοράς

Κρίσιμος ο Ιούνιος για τα μερίσματα των τραπεζών

Κρίσιμος ο Ιούνιος για τα μερίσματα των τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Όπως επιβεβαίωσαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου οι διοικήσεις των τεσσάρων ιδρυμάτων, το "πράσινο φως" από τον Επόπτη αναμένεται να δοθεί εντός των επόμενων ημερών ώστε τα τελικά ποσοστά των κερδών του 2023 που θα διανεμηθούν στους μετόχους να ανακοινωθούν στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις τον προσεχή Ιούλιο.

Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ληφθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) οι αποφάσεις για τη διανομή μερίσματος από τις συστημικές τράπεζες για πρώτη φορά μετά από 16 συναπτά έτη.

Όπως επιβεβαίωσαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου οι διοικήσεις των τεσσάρων ιδρυμάτων, το “πράσινο φως” από τον Επόπτη αναμένεται να δοθεί εντός των επόμενων ημερών ώστε τα τελικά ποσοστά των κερδών του 2023 που θα διανεμηθούν στους μετόχους να ανακοινωθούν στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις τον προσεχή Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα επαναφοράς των μερισμάτων – τα οποία περιλαμβάνουν το μέρος της άρσης της απαγόρευσης μερισμάτων ως απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το μέρος της έγκρισης της διανομής – εστάλησαν στη Φρανκφούρτη ήδη από τον Απρίλιο.

Η στρατηγική των τεσσάρων τραπεζών διαφοροποιείται ουσιαστικά και εδράζεται στην κεφαλαιακή ευρωστία, καθώς και το αναπτυξιακό πλάνο και τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας. Τα αιτήματα που έστειλαν, πάντως, στον Επόπτη διαμορφώνονται ως εξής:

Πειραιώς: Το μέρισμα ύψους 80 εκατ. ευρώ (0,06 ευρώ/μετοχή) που έχει αιτηθεί η τράπεζα θα καταβληθεί σε μετρητά, εφόσον φυσικά εγκριθεί από τον SSM και επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Όπως έχει εξηγήσει ο CEO Χρήστος Μεγάλου, το φετινό μέρισμα είναι συμβολικό καθώς αντιπροσωπεύει το 10% των κερδών του 2023 αλλά η επόμενη διανομή θα είναι πιο γενναιόδωρη, βάση των σχεδιασμών της διοίκησης.

Eurobank: Έχει αιτηθεί το υψηλότερο ποσοστό μερίσματος (30%) μαζί με την Εθνική Τράπεζα και το ύψος του μερίσματος υπολογίζεται να υπερβεί ελαφρώς τα 9 λεπτά ανά μετοχή. Σε βάθος τριετίας, η Eurobank στοχεύει να διανείμει κέρδη ύψους 40% το 2025 και 50% το 2026, ενδεχομένως σε μεικτή μορφή (μέρισμα και επαναγορά μετοχών).

Εθνική: Το μέρισμα που έχει προβλέψει να διανείμει φέτος η τράπεζα, έναντι των κερδών του 2023, ανέρχεται σε 30%. Στις δηλώσεις του κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ο κ. Μυλωνάς συνέστησε υπομονή στους αναλυτές έως τις αρχές Ιουνίου, μέχρι ότου ο SSM θα δώσει την επίσημη απάντησή του για τη διανομή μερίσματος.

Alpha: Την επιβράβευση των μετόχων της με διανομή μερίσματος και επαναγορές μετοχών (shares buyback) συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ προτιμά η Alpha Bank, υιοθετώντας το μοντέλο 50%-50% για τα κέρδη του 2023. Η λύση αυτή επιλέχθηκε, αφενός, για να μην χτυπήσει στα κεφάλαια της τράπεζας και, αφετέρου, γιατί “αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την αναντιστοιχία που θεωρεί η τράπεζα ότι υφίσταται ανάμεσα στην εσωτερική αξία της μετοχής και στη χρηματιστηριακή τιμής της”, όπως έχει δηλώσει ο CEO Βασίλειος Ψάλτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments