Podcasts | Pagenews Politics #39

Β. Σίμος: Η ακρίβεια είναι το μείζον ζήτημα

Η κυβέρνηση ακολουθεί την έκθεση Πισσαρίδη και κοντεύει να κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

02.06.2024 | 20:29

Listen On:

Β. Σίμος: Η ακρίβεια είναι το μείζον ζήτημα

Η κυβέρνηση ακολουθεί την έκθεση Πισσαρίδη και κοντεύει να κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για τα κεντρικά θέματα των ερχόμενων ευρωεκλογών και για το πολιτικό στίγμα των Δημοκρατών μίλησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου ο υποψήφιος των Δημοκρατών κ. Βασίλης Σίμος.

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Σίμος ερωτήθηκε για τα μηνύματα των πολιτών προς τους Δημοκράτες και απάντησε πως «γινόμαστε δεκτοί με ζεστασιά. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, έχουν πιεστικές ανάγκες από τις 10 ή 15 του μηνός. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον αναπνευστήρα και κινδυνεύουν να κλείσουν».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, ο υποψήφιος των Δημοκρατών απάντησε: «Θεωρώ ότι η ακρίβεια είναι το μείζον ζήτημα. Η πραγματικότητα έχει έρθει στο πορτοφόλι του ελληνικού λαού. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα της ακρίβειας. Είναι και το ζήτημα της αισχροκέρδειας. Είμαι κάθετος όμως στον μηδενικό ΦΠΑ, γιατί δεν κερδίζει κανείς.  Λειτουργεί άμεσα αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Μπορούν να υπάρξουν μειώσεις σε αγαθά.  Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι διαταράσσουμε τα δημοσιονομικά με όποιο μέτρο προτείνουμε. Όμως, υπάρχουν και τεράστια υπερκέρδη και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα. Και φτάνουμε στο σήμερα με την αποστολή μιας επιστολής στην πρόεδρο της Κομισιόν, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η επιστολή έπρεπε να έχει αποσταλεί πιο νωρίς. Εμείς λέμε πως καλώς ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει προηγουμένως τα σωστά βήματα και να έχει σταλεί η επιστολή πιο νωρίς. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα η μικρομεσαία επιχείρηση. Η κυβέρνηση ακολουθεί την έκθεση Πισσαρίδη και κοντεύει να κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπικές καταγραφές των Δημοκρατών, ο κ. Βασίλης Σίμος σημείωσε πως «οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς. Οι Δημοκράτες έχουμε έρθει για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Οι Δημοκράτες δεν είναι επαγγελματίες αρνητές. Είμαστε στη σωστή πλευρά για τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε με τον πατριωτισμό και θέλουμε να δώσουμε την ελπίδα σε Έλληνες και Ελληνίδες να προχωρήσουμε σε ωραίες μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ ότι ο χώρος του κέντρου δεν έχει αυτή τη στιγμή τον κύριο εκφραστή του. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Ο κ. Κασσελάκης έχει προκαλέσει vertigo στη βάση του και ο κ. Ανδρουλάκης έχασε έδαφος με τη στάση του απέναντι σε μεταρρυθμίσεις».

Μιλώντας για το εάν οι Δημοκράτες θα είχαν θέση σε ένα νέο φορέα της κεντροαριστεράς, ο κ. Σίμος υπογράμμισε πως «το δικό μας κόμμα μπορεί να είναι σε αυτή τη διαδικασία. Όμως, για εμάς είναι κόκκινη σημαία η τοξικότητα. Με την τοξικότητα γυρίζουμε σε παλιές εποχές. Η γενιά μας έχει ανάγκη να σπάσει τα ταμπού της πολιτικής και να συμμετάσχει πιο ενεργητικά. Ο κόσμος αγκαλιάζει τα νέα παιδιά. Υπάρχουν πολύ ωραίες εμπεριστατωμένες απόψεις. Οι Δημοκράτες είναι μια νέα, φρέσκια λύση, που μπορεί να δώσει πολλά πράγματα στο πολιτικό σκηνικό».

Σε κατακλείδα, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., ο υποψήφιος των Δημοκρατών επισήμανε πως «θέση μας είναι πως πρέπει να «κουράζουμε» τους εταίρους μας σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Έχουμε κακές γειτονίες, όπως είναι η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία το τελευταίο διάστημα. Πρέπει να είμαστε εκεί για τα αδιαπραγμάτευτα της πατρίδας μας. Μεγάλη πρόκληση είναι η πράσινη μετάβαση και μια άλλη, ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Προσωπικά, θα ήθελα να προσφέρω στον τομέα της αλιείας. Είναι ένας τομέας, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά. Η κοινή αλιευτική πολιτική εντάσσεται στην ΚΑΠ. Και στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια δεν βλέπουμε ανθρώπους από την πρωτογενή παραγωγή. Ενδεικτικά, αναφέρω πως η παράκτια αλιεία στη Θεσσαλονίκη βόρεια Ελλάδα είναι παραγκωνισμένη. Στο τέλος, οι άνθρωποι δεν θα έχουν πού να ψαρέψουν. Μιλάμε για 300 σκάφη και 700 οικογένειες. Ο τομέας της αλιείας δεν έχει λάβει τίποτε το ουσιαστικό», είπε, κλείνοντας, ο κ. Βασίλης Σίμος.