Πολιτική

Ευρωεκλογές: Όποιος χάσει, αμφισβητείται

Ευρωεκλογές: Όποιος χάσει, αμφισβητείται

Πηγή Φωτογραφίας: [369270] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ευρωκάλπη είναι πολιτικά κρίσιμη, ιδίως για την αντιπολίτευση.

Μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία επιμένει να προτάσσει το δίλημμα της σταθερότητας, αλλά, όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται στα γνωστά χαμηλά ποσοστά, χωρίς να την απειλούν ούτε κατά διάνοια, αυτό δύσκολα περνάει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας λόγω του αποτελέσματος της κάλπης των ευρωεκλογών. Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός αρχηγός δεν πείθει ότι μπορεί να απειλήσει πραγματικά τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τους ίδιους, και αυτό (εξακολουθεί να) είναι το πρόβλημα όλων.

Για μια ακόμη φορά, φαίνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επηρεάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτός μετατρέπεται σταθερά και γρήγορα σε “κόμμα Κασσελάκη”. Η προεκλογική εκστρατεία του ήταν ένα one man show, με τον επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να χρησιμοποιεί την ευκαιρία για προσωπική προβολή σε χαλαρές ψυχαγωγικές εκπομπές. Εκεί, παρουσίαζε τα ακριβά σπίτια του και αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν να αγοράζει ένα διαμέρισμα αξίας 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες από 18 έως 35 ετών ζουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο.

Παρά τις ιδιαίτερα θετικές συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας δεν κατάφερε να αποτελέσει πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διατηρεί τα κέρδη που είχε στις περσινές εθνικές εκλογές και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει λίγο τα ποσοστά του. Αυτό όμως απέχει αρκετά από τον στόχο του να αναδειχθεί ως ένας ισχυρός αντίποδας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν όμως οι ευρωεκλογές επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για έστω μια μικρή αύξηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα το παρουσιάσει ως επιτυχία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές το ποσοστό του κόμματός του ήταν 7,72%.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να πλησιάσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών της, που ήταν 33,12%, και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για αυτό. Από την άλλη, το 23,75% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 φαίνεται σαν μια ανέφικτη επιθυμία, παρά το γεγονός ότι ο Κασσελάκης ελπίζει να φτάσουν το 20%. Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση, είτε αυτό αρέσει είτε όχι. Σχεδόν κανείς δεν συζητά ποιοι υποψήφιοι πρέπει να εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο και για ποιο λόγο. Παρόλο που η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να τονίσει την επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια της, που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή.

Μετά τις ευρωεκλογές, κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν αναμένεται να πανηγυρίζει την επόμενη μέρα. Η Νέα Δημοκρατία περιμένει να δει πόσο θα υποχωρήσει, με τον στόχο του 33% να είναι κρίσιμος. Αν το επιτύχει, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική γραμμή, ενώ αν όχι, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες.

Αν δεν σημειωθεί σημαντική αύξηση στο ΠΑΣΟΚ, θα αρχίσει να αμφισβητείται η ηγεσία του προέδρου από όσους βιάζονται, καθώς ο στόχος είναι η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στο status quo ante. Μετά τις ευρωεκλογές, ο νέος στόχος θα είναι η δημιουργία μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας και η πολιτική ηγεσία που θα την εκπροσωπεί στις εθνικές εκλογές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί σε πόλεμο αν δεν καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόσφατο συνέδριο, φάνηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και πολλά παλιά στελέχη του κόμματος δεν επιθυμούν να τον αφήσουν να ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Αν το καταφέρει, θα έχει πλήρη έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική καριέρα πολλών θα τελειώσει. Παρόλο που αυτοί ηττήθηκαν στο συνέδριο, υπήρξαν έντονες διεργασίες προηγουμένως και πολλοί ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση ξανά.

Παρά την απώλεια νοήματος και σκοπού των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου αναμένονται σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, ιδίως στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments