Πολιτική

Μητσοτάκης: Καλώ τον Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του- Σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα Σπίτι Μου

Μητσοτάκης: Καλώ τον Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του- Σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα Σπίτι Μου

Πηγή Φωτογραφίας: [369958] ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θέτει από την Κρήτη ο πρωθυπουργός

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε το πρωί της Κυριακής 2/6 από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τον Στέφανο Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του ενώ αναφέρθηκε στους στόχους της Νέας Δημοκρατίας.

Για την ακροδεξιά και τα κόμματα πιο δεξιά από τη ΝΔ

«Με πάτε πολύ μακριά – ας σταθούμε στο 2024, κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και το 2023, εκτιμώ ότι και τώρα θα έχουν μια αισθητή παρουσία, το πόσο αισθητή θα το δείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα μας έχει ελέγξει το μεταναστευτικό με αποτέλεσμα να μην είναι αντικείμενο στον ελληνικό διάλογο. Είναι ένα παράδειγμα που προσαρμόστηκε η Ευρώπη στις ελληνικές θέσεις. Κοινός τόπος με τα κόμματα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με απροκάλυπτο τρόπο, ούτε με πατριδοκάπηλους» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για επόμενη ημέρα

«Έχουμε απόλυτη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και όσων πράττουμε: γρήγορη υλοποίηση ταμείου ανάκαμψης, δικαστικός χάρτης, ενιαία ψηφιακή λίστα, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεπής στις δεσμεύσεις της η ΝΔ και έχει άλλα 3 χρόνια για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Είπαμε για αύξηση μισθών, ο δρόμος για περαιτέρω αύξηση θα διανυθεί σε 4 χρόνια. Δίνουμε δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Δεν είμαστε αλάθητοι, για παράδειγμα έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε και οπαδική βία».

Για την ανεργία

«Η ανεργία έχει πέσει στο 10%, ταυτόχρονα οι μισθοί αυξάνονται, είναι επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής, επενδύσεις γίνονται, υπάρχει και η άλλη όψη ότι υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας, έχουμε ωστόσο μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής γυναικών στην αγορά εργασίας, συνταξιούχους που εργάζονται, αλλά και διακρατικές συμφωνίες για εξεύρεση εργαζόμενων όταν δεν βρίσκουμε στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε για να γίνουμε Ευρώπη και σε αυτά τα θέματα».

Για τον ΦΠΑ

«Για το ΦΠΑ έχω απαντήσει ότι δεν το αντέχει ο προυπολογισμός. Όποιος εισηγείται τον μηδενισμό του να μας πει ποιους φόρους θα επιβάλλει, ποια επιδόματα θα κόψει. Η επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει μια πραγματικότητα για τις πολυεθνικές και θέλουμε τώρα να την θέσουμε προ των ευθυνών της. Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε εθνικό μέτωπο, η Αριστερά που μιλούσε πάντα για τα ολιγοπώλια, διαφωνεί και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».

Για τον εθνικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών

«Δεν μετατρέπουμε εμείς τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση λέει στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση αποδοκιμασίας. Τι θέλετε να κάνουμε; Να παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης; Θα σηκώσουμε το γάντι. Εμείς θέλουμε ισχυρή εντολή. Το πληρώσαμε ακριβά, δεν θα επιτρέψουμε ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει τον ανέξοδο λαϊκισμό. Θέλω να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την ισχυρή αυτή εντολή».

Για τον πήχη των ευρωεκλογών

«Το 2019 πήραμε 33% και μετά πήραμε 40%. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τον πήχη, γιατί όχι και να τον υπερβούμε. Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός, αυτός αποφασίζει. Για τον κ. Κασσελάκη δεν θέλω να πω πολλά, θα έθετα ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του; Το τι κάνει στην ιδιωτική του ζωή δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες, το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες. Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε ευρωπαϊκές πολιτικές, από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει τίποτα. Ο κ. Κασσελάκης ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου, με την οποία δεν θέλει κανείς να συνεργαστεί».

Για την ακρίβεια

«Έχουμε δικαίωμα να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της ακρίβειας. Μόνιμη απάντηση η αύξηση των μισθών, έχουμε μειώσει πολλούς φόρους, πρώτη μας προτεραιότητα η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Όσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον Έλληνα πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα, το οποίο έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Γίνεται πολύς λόγος για τα επιδόματα. Είναι στοχευμένα και κατευθύνονται στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη και στους πιο ευάλωτους συμπολιτες μας. Επειδή ακούω ένα κατηγορώ για επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, θέλω να μας πουν ποια προτείνουν να κόψουμε».

Για την τραγωδία των Τεμπών

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία. Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες, η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη, υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι από αυτούς είναι προφυλακισμένοι. Η κυβέρνηση παρείχε διευκολύνσεις προκειμένου να γίνουν οι δίκες σε χρόνο ρεκόρ. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αποκρούω όλες τις κατηγορίες για συγκάλυψη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει στη Βουλή για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, εφόσον κατατεθεί το αίτημα για προανακριτική επιτροπή θα κατατεθεί αμέσως στη βουλή. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και ηθική υποχρέωση, να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Το 2019 έγινε αντίστοιχο δυστύχημα στην Ισπανία με 80 νεκρούς και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η δίκη…. Δεύτερη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει. Επενδύουμε στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων για να μπορέσει ο Έλληνας να εμπιστευτεί τον ελληνικό σιδηρόδρομος».

Για την Υγεία

«Επανέρχομαι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη κυβερνητικό προτεραιότητα με ορίζοντα 4ετίας. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στην πανδημία με στήριξη από την κυβέρνηση. Το ΕΣΥ χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, όχι με τους ρυθμούς και την ταχύτητα που θα θέλαμε και αυτό αφορά και το ΑΣΕΠ. Εξακολουθούμε να έχουμε ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες, αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα. Επενδύουμε πολύ και στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων με έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ψηφιακή διάσταση της υγείας, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, έργα που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας δίνει δυνατότητες να εξοικονομήσουμε πόρους. Θέλουμε ένα ΕΣΥ ανθρωποκεντρικό που θα βάζει την υγεία των πολιτών σε απόλυτη προτεραιότητα».

Για τη Βόρεια Μακεδονία

«Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία των Πρεσπών και να αναγνωρίσει ότι το όνομα της χώρας του είναι erga omnes Bόρεια Μακεδονία και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Θα θέσω το ζήτημα στο ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα τη νέα ηγεσία των Σκοπίων να μην θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε χτίσει. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα υπάρξει αναγνώριση στη συμφωνία των Πρεσπών. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό, δεν είμαστε μόνοι μας. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι στο ζήτημα αυτό».

Για τις γυναικοκτονίες

«Η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και τραγική αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θα ενθαρρύνω γυναίκες που αισθάνονται ότι είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον να σπεύσουν να εγκαταστήσουν την κρυπτογραφημένη εφαρμογή. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα, να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες για ασφάλεια σε γυναίκες που είναι θύματα. Είναι μια πραγματικότητα που καμία γυναίκα σήμερα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δέχεται. Δεν θέλω να ακυρωθεί η δουλειά που έχει γίνει, εξου και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευστεί. Οι γυναίκες τώρα μιλάνε και καταγγέλλουν. Οι αριθμοί από τη μια είναι άκρως ανησυχητικοί, ζητώ και την υποστήριξη των ΜΜΕ μέσα από τη δύναμή σας να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments