Πολιτική

Μπρα ντε φερ στην Ευρώπη: Η Μελόνι, η Λεπεν και η θέση Μητσοτάκη

Μπρα ντε φερ στην Ευρώπη: Η Μελόνι, η Λεπεν και η θέση Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [363224] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά: Ποια θα είναι η σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Θα έχουν οι τρεις μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί αθροιστικά την πλειοψηφία; Πόσες έδρες θα πάρει η Ακροδεξιά; Όλα αυτά τα ερωτήματα ρίχνουν σκιά πάνω από την επόμενη ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές, που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει με σιγουριά πώς ακριβώς θα μοιάζει.

Στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 176 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) 139 και οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe 102, συνθέτοντας μαζί την πλειοψηφία με 417 εκπροσώπους στο σώμα των 705 ευρωβουλευτών. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Απριλίου έδειχνε 183 έδρες για το ΕΛΚ και 140 για το S&D, ενώ αυτός του Μαΐου δίνει 170 έδρες στο ΕΛΚ και 144 στο S&D. Το Renew Europe, με επικεφαλής τον Εμμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται σε αβέβαιη θέση, καθώς η δύναμη της Ακροδεξιάς αυξάνεται.

Τα βλέμματα πολλών θα είναι στραμμένα στη Γαλλία και τη Γερμανία τη νύχτα των εκλογών, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο αποδυναμωμένοι θα είναι οι κ. κ. Μακρόν και Σολτς. Τα αποτελέσματα εκεί, καθώς και σε άλλες χώρες, θα επηρεάσουν την τρίτη θέση και ίσως να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Υπάρχουν δύο πολιτικοί σχηματισμοί που διεκδικούν αυτή τη θέση: το ECR, με κυρίαρχη φιγούρα την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που προβλέπεται να λάβει 75 έδρες, και το I.D., με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ματέο Σαλβίνι, που προβλέπεται να λάβει 69 έδρες.

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες είναι αναπάντεχες. Η Λεπέν προτείνει να απομακρυνθεί το γερμανικό AfD από το I.D. λόγω των ακραίων θέσεών του. Στη συνέχεια, η 55χρονη Γαλλίδα πολιτικός προσκαλεί την ιταλική πρωθυπουργό να ενώσουν το ECR και το I.D., μαζί με άλλα μικρά κόμματα, για να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό το νέο κόμμα θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 170 έδρες και να κατακτήσει την πρωτιά.

Η δήλωση του Βίκτορ Ορμπαν προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, καθώς προτείνει τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού με τις κυρίες Λεπέν και Μελόνι στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, αυτός ο σχηματισμός θα έχει τον έλεγχο της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και θα αποτελέσει τον πρώτο παίκτη στο μέλλον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ που θα έχουν ισχυρό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τις ζυμώσεις της επόμενης ημέρας. Δεν είναι διόλου τυχαία, συνεπώς, μια αποστροφή του λόγου του στη διάρκεια της συνέντευξής του στο Action24 προ ημερών, ότι «και η κυρία Φον ντερ Λάιεν έχει πει πως υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όχι πολιτικές ομάδες, αλλά χώρες, πρωθυπουργοί, με τους οποίους υπό προϋποθέσεις μπορούμε να συζητήσουμε. Αρα, εδώ πάμε να διαμορφώσουμε μία νέα πλειοψηφία».

Στη συνέχεια, δε, επανήλθε στο θέμα, δείχνοντας ουσιαστικά την προσπάθεια που γίνεται από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά να κάνει ένα άνοιγμα προς την Τζόρτζια Μελόνι και να την απομακρύνει από τον πολιτικό εναγκαλισμό της Μαρίν Λεπέν. «Δεν νομίζω ότι η κυρία Μελόνι έχει τόσο πολλά κοινά με την κυρία Λεπέν όσα η κυρία Λεπέν μπορεί να φαντάζεται ότι έχει», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments