Ελλάδα

Μαγνησία: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Ποιο μικρόβιο εντόπισε ο ΕΟΔΥ

Μαγνησία: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Ποιο μικρόβιο εντόπισε ο ΕΟΔΥ

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Pixabay//Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ τις τελευταίες 48ώρες με αφορμή την ακαταλληλότητα του νερού σε Στεφανοβικείο και Ριζόμυλο.

Επιπλέον δειγματοληψίες σήμερα από τις τρεις γεωτρήσεις, που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ τις τελευταίες 48ώρες με αφορμή την ακαταλληλότητα του νερού σε Στεφανοβικείο και Ριζόμυλο.

Συνεργείο του ΕΟΔΥ θα κάνει καταγραφή στους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ενώ στο δίκτυο θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι, μέχρι να αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού και μέσω της συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο.

Όπως αναφέρει το magnesianews, oι πρώτες εκτιμήσεις για το μολυσμένο νερό που προκάλεσε τα κρούσματα σχετίζονται με εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, περίπου 8 μήνες μετά τις καταστροφές από το πέρασμα του «Daniel» στη Μαγνησία.

«Έγιναν κάποιες εργασίες από τον δήμο στα όμβρια και πιθανότατα μπήκε νερό από εκεί που δεν πρέπει μέσα στο δίκτυο της ύδρευσης. Υπάρχουν θέματα σαλμονέλας, έχουν σφραγιστεί όλες οι περιοχές οι ενδεχόμενες που θα μπορούσαν να πιούν άνθρωποι από την πηγή ή από το σημείο που είναι το επίδικο, δεν πίνουν νερό σε πολλές περιοχές του δήμου», αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ στους κατοίκους στον δήμο Ρήγα Φεραίου είναι, μέχρι να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, όχι μόνο να μην πίνουν από το νερό βρύσης, αλλά να μην το χρησιμοποιούν και για την προσωπική τους υγιεινή, ούτε και στο πλύσιμο τροφών και το μαγείρεμα.

Διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο νερό της περιοχής και αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Δειγματοληψίες

Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σήμερα κλιμάκιο της Περιφέρειας με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να κάνουν επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις, που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα, ώστε να δοθούν και οι αντίστοιχες οδηγίες εξυγίανσης του δικτύου.

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα ελέγχεται καθημερινά όλο το δίκτυο, μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.

«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πως, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής απέκλεισε το γεγονός ότι για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ευθύνονται οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας, εδώ και 8 μήνες και είπε ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.

Όπως είπε, θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία και αν σκεφτούμε τια διακοπές που έγιναν και δημιουργούν πρόβλημα.

«Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments