Διεθνή

Η ισπανική κεντροδεξιά λέει “όχι” σε υποψηφιότητα Ντράγκι για την Κομισιόν

Η ισπανική κεντροδεξιά λέει “όχι” σε υποψηφιότητα Ντράγκι για την Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Οι Ισπανοί Συντηρητικοί τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας της φον ντερ Λάιεν.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας στέκεται σταθερά πίσω από την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν θα φιλοξενήσει έναν εναλλακτικό υποψήφιο όπως ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στο POLITICO ο πρόεδρος της εκστρατείας του κόμματος.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ούρσουλα θα είναι η υποψήφια που παρουσιάζουμε στο Συμβούλιο», είπε ο Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, ανώτερος αξιωματούχος του PP που διαχειρίζεται την εκστρατεία του κόμματός του για τις ευρωεκλογές. «Η Ούρσουλα έχει τη σαφή υποστήριξή μας».

Ο Γκονζάλες Πονς, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κεντροδεξιού κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, είπε ότι ακόμη και αν η προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν ήταν ανεπιτυχής για κάποιο λόγο, το ΕΛΚ θα επέμενε σε κάποιον από στις τάξεις της να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής.

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΕΛΚ μετά τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας, δίνοντάς του ισχυρή φωνή στις επιλογές προσωπικού του κόμματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε τη φον ντερ Λάιεν για την πρώτη της θητεία, πυροδότησε εικασίες για έναν εναλλακτικό υποψήφιο για την ανώτατη θέση της Επιτροπής, αφού το στρατόπεδό του σηματοδότησε την υποστήριξή του στον Ντράγκι. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν έχει κομματική σχέση.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν η Γαλλία υποστηρίζει την προσφορά της φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτής από το φιλελεύθερο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν με απευθείας γραμμή προς τον πρόεδρο, είπε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν ο Ντράγκι να παίξει έναν ρόλο».

Για να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής, ένας υποψήφιος πρέπει να οριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Ο υποψήφιος συνήθως προέρχεται από το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές.

Εάν ο υποψήφιος του Συμβουλίου δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πρέπει να υποβάλει νέο υποψήφιο εντός ενός μηνός.

Δεδομένου ότι το ΕΛΚ αναμένεται να κερδίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές και υπό το φως της ισχυρής του θέσης στις εθνικές κυβερνήσεις, θα ήταν απίθανο να δεχτεί έναν υποψήφιο όχι από τις τάξεις του, ακόμη και κάποιον του αναστήματος του Ντράγκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments