Διεθνή

Ρωσία: Χαλαρώνει τις απαιτήσεις για το συνάλλαγμα στους εξαγωγείς

Ρωσία: Χαλαρώνει τις απαιτήσεις για το συνάλλαγμα στους εξαγωγείς

Πηγή Φωτογραφίας: The Russian flag flies on the dome of the Kremlin Senate building behind Spasskaya Tower, in central Moscow, Russia, May 4, 2023. REUTERS/Stringer

Οι Ρώσοι εξαγωγείς ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν τουλάχιστον το 80% των εσόδων σε ξένο νόμισμα σε ρωσικές τράπεζες και στη συνέχεια να πωλούν τουλάχιστον το 90% των εσόδων

Αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα του ξένου συναλλάγματος απο το Κρεμλίνο με νέο διάταγμα που υπογράφηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 30 Μαϊου. Η ρωσική κυβέρνηση έχει αμβλύνει τις απαιτήσεις για υποχρεωτικές πωλήσεις ξένου συναλλάγματος για τους εξαγωγείς εάν πάνω από το ήμισυ της αξίας των συμβολαίων τους πληρώνεται σε ρούβλια, σύμφωνα με τις αλλαγές  σε κυβερνητικό διάταγμα, αναφέρει το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει τον Οκτώβριο το διάταγμα που επέβαλε την επαναφορά των ελέγχων κεφαλαίων, επηρεάζοντας δεκάδες εταιρείες στις βιομηχανίες καυσίμων, ενέργειας, μετάλλων, χημικών, ξυλείας και σιτηρών, προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι.

Το ρωσικό νόμισμα βρισκόταν υπό πίεση από τις εκροές κεφαλαίων και την περιορισμένη προσφορά ξένου συναλλάγματος. Τον Απρίλιο, τα μέτρα ελέγχου κεφαλαίων παρατάθηκαν για ένα έτος.

Ορισμένοι Ρώσοι εξαγωγείς υποχρεώθηκαν να καταθέτουν τουλάχιστον το 80% των εσόδων σε ξένο νόμισμα σε ρωσικές τράπεζες και στη συνέχεια να πωλούν τουλάχιστον το 90% των εσόδων αυτών στην εγχώρια αγορά εντός δύο εβδομάδων.

Η στάση της κεντρικής τράπεζας

Σύμφωνα με αλλαγές σε κυβερνητικό διάταγμα, που υπογράφηκε στις 30 Μαΐου, η κυβερνητική επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις μπορεί να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις πώλησης σε ξένο νόμισμα για τις εταιρείες, εάν πάνω από το ήμισυ της αξίας των ξένων συμβολαίων τους διακανονίζονται σε ρούβλια.

Η κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει εδώ και καιρό αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, διαφωνώντας δημοσίως με την κυβέρνηση επί του θέματος. Οι έλεγχοι εισήχθησαν καθώς το ρούβλι κατρακύλησε πάνω από το όριο των 100 έναντι του δολαρίου και οι αρχές προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος. Το ρούβλι διαπραγματεύεται τώρα κοντά στα 90 προς το δολάριο.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι έλεγχοι μειώνουν τον κίνδυνο υποτίμησης του ρουβλίου. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια του 16% και τα ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη στήριξη του ρουβλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments