Διεθνή

Θολό τοπίο στη Β. Μακεδονία

Θολό τοπίο στη Β. Μακεδονία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Πολιτική κρίση στον ορίζοντα για το παιχνίδι που επιδιώκεται με το όνομα «Μακεδονία».

Την προσδοκία του για ρητή αναφορά σε Βόρεια Μακεδονία από τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι μετά το πέρας της ορκωμοσίας του τον Ιούνιο εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως «η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει ένα όνομα έναντι όλων, το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και αυτό οφείλουν οι γείτονές μας να το σεβαστούν».

Μετά από ένα αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια από τη διεθνή κοινότητα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε από την ηγεσία του VMRO να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί συνεπώς την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Ο Πρωθυπουργός επίσης απευθύνθηκε στον ομόλογό του της γείτονος χώρας και του ζήτησε να κάνει μια ρητή δήλωση ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία και να την ονοματίζει έτσι εντός και εκτός χώρας.

Το τελευταίο ανησυχητικό γεγονός από τα Σκόπια συνέβη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκρότησης της Βουλής, όπου οι βουλευτές του VMRO ορκίστηκαν με το όνομα Republica Macedonia. Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ως “νομικό γεγονός” που θα σεβαστεί, αλλά επέκρινε την Ελλάδα για πιθανή αμφισβήτηση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν επιδεικνύει σεβασμό προς τις δεσμεύσεις της. Επίσης, αναφέρθηκε στη μη κύρωση των μνημονίων από την ελληνική Βουλή.

«Όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό να διερωτηθούμε τι έχουμε πράξει εμείς», σημείωσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Από την πλευρά του, και ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε πρόσφατες δηλώσεις του, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ορκωμοσία της προέδρου να προκαλεί τη μεγάλη προσοχή ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και όχι η «άνευ όρων», όπως την αποκάλεσε, αναμονή της χώρας του στον προθάλαμο της ΕΕ, σημειώνοντας πως «η Μακεδονία πληρώνει βαρύ τίμημα λόγω των παρεμποδίσεων από τη μεριά των γειτόνων».

Μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βουλής, του Αφριμ Γκάσι, που φαίνεται να τηρεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ορκωμοσία του μελλοντικού πρωθυπουργού. Αν και πρέπει πρώτα να σχηματιστεί κυβέρνηση με το VMRO ως κορμό και τη συνεργασία αλβανικών κομμάτων. Από τα Σκόπια διαβιβάζεται η εντύπωση ότι η νέα πρόεδρος δεν θα βιαστεί να δώσει εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στον Μίτσκοσκι, καθώς φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στη στελέχωση του γραφείου της.

Διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια εκφράζουν ανησυχία για τις δηλώσεις που γίνονται από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, που καλούν τη νέα ηγεσία της χώρας να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπενθυμίζουν τις κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που μπορεί να υποστεί η χώρα λόγω του εθνικιστικού δρόμου που ακολουθεί το VMRO. Υπάρχει πιθανότητα να προκύψει πολιτική κρίση εάν το VMRO επιμείνει στη χρήση του όρου “Μακεδονία”, καθώς οι Αλβανοί βουλευτές που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση θα ζητήσουν τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική.

Όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, συζητούνται οι πιθανότητες για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του υπουργού, μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του ακραίου Μιλόσοσκι και του πιο μετριοπαθούς Μουκούντσκι, ενώ δεν αποκλείεται να επιλεγεί εκπρόσωπος από αλβανικό κόμμα, προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments