Διεθνή

Τι θα συμβεί στην ηγεσία της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές

Τι θα συμβεί στην ηγεσία της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Σχεδιάζοντας το οργανόγραμμα της Ε.Ε. μετά την 9η Ιουνίου.

Στις 10 Ιουνίου, την επομένη των εκλογών στην ΕΕ, ξεκινά ο πραγματικός αγώνας: η απόδοση των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας και δεκάδων μικρότερων βραβείων μεταξύ των κύριων πολιτικών οικογενειών.

Πρώτα και κύρια, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Οι πολιτικοί αναβάτες και οι εικασίες για κορυφαίες θέσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες στα παρασκήνια, ειδικά καθώς η αναμενόμενη άνοδος της ακροδεξιάς φαίνεται ότι θα ανακατέψει την παραδοσιακή δυναμική της εξουσίας.

Αυτοί οι ηγέτες θα θέσουν την πολιτική πυξίδα του μπλοκ μέχρι το 2029. Εξίσου χαρακτηριστικό θα είναι ποιος θα βγει με άδεια χέρια εν μέσω των διαπραγματεύσεων, αποκαλύπτοντας το κέντρο ισχύος στη νέα ΕΕ.

Το POLITICO θα σας καθοδηγήσει στις ημερομηνίες που πρέπει να παρακολουθήσετε, τι πρέπει να προσέξετε και πόσο ακριβώς θα διαρκέσει όλο αυτό.

Το κύριο πακέτο; Ξεχάστε να κάνετε διακοπές πριν από τον Αύγουστο.

10 Ιουνίου: Βρυξέλλες

Ξυπνώντας με θορυβώδη μάτια τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, τα κατεξοχήν πολιτικά μυαλά θα δουν τα εκλογικά αποτελέσματα και θα παίξουν διαφορετικά σενάρια.

Εάν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αισθανθεί θάρρος να προτείνει τη σημερινή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για δεύτερη θητεία.

Το ΕΛΚ και το δεξί χέρι της φον ντερ Λάιεν, Μπιορν Ζάιμπερτ, θα κάνουν αμέσως τα μαθηματικά για να ελέγξουν εάν η πλειοψηφία των 361 ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εφικτή.

Το επόμενο πρωί, όμως, η εικόνα δεν θα είναι πλήρης.

Στις περισσότερες εθνικές εκλογές, ο αριθμός των εδρών ανά κόμμα είναι προφανής μόνο όταν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές δεν γίνονται επίσημα μέρος μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας έως ότου συναντηθούν όλες και συμφωνήσουν επίσημα για τη συμμετοχή τους.

Τις πρώτες αυτές εβδομάδες μετά τις εκλογές, το Κοινοβούλιο θα είναι απασχολημένο με τη σύναψη συμφωνιών καθώς ομάδες προσπαθούν να καταπιούν τα εθνικά κόμματα, καλώντας τα με μικρά βραβεία, όπως θέσεις συντονιστών επιτροπών με επιρροή.

Η απερχόμενη Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία προσβλέπει σε μια δεύτερη θητεία δυόμισι ετών, πιθανότατα θα συγκαλέσει συνάντηση των σημερινών αρχηγών πολιτικών ομάδων στις 11 Ιουνίου, για να κάνει απολογισμό των αποτελεσμάτων.

Μόλις προκύψει ένα όνομα από το Συμβούλιο (περισσότερα για αυτό παρακάτω), οι ομάδες θα διαπραγματευτούν για να εντάξουν τις πιο αγαπημένες τους πολιτικές στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής — και θα απειλήσουν να μην τις στηρίξουν εάν δεν πουν ναι.

Στις πρώτες συνεδριάσεις των ομάδων, που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ 18 Ιουνίου και 3 Ιουλίου, οι ομάδες θα εκλέξουν και τους νέους αρχηγούς τους, καθώς αναδεικνύεται η νέα πολιτική σύνθεση της Βουλής. Ωστόσο, νέες ομάδες μπορούν να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή.

13-15 Ιουνίου: G7, Απουλία, Ιταλία

Δεν θα υπάρξουν επίσημες συμφωνίες στο G7. Όμως, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που η φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα δουν ο ένας τον άλλον, οι κορυφαίες θέσεις θα καταργηθούν αναπόφευκτα. είναι μια σημαντική συζήτηση στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Borgo Egnazia.

17 Ιουνίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου για μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μην περιμένετε ακόμη κορυφαίες θέσεις εργασίας, καθώς θα είναι η πρώτη επίσημη συζήτηση για το θέμα, υπό την ηγεσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ο οποίος αντικαθίσταται ο ίδιος).

Τα πολιτικά κόμματα θα έχουν εσωτερικές συναντήσεις με τους αντίστοιχους ηγέτες τους για να συζητήσουν τη στρατηγική πριν κατευθυνθούν προς το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δείπνο.

Για παράδειγμα, το ΕΛΚ – του οποίου οι κύριοι διαπραγματευτές στο Συμβούλιο θα είναι ο Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ (ο οποίος προήδρευσε στις ίδιες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο του Συμβουλίου το 2019) – σκοπεύει να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν. Μένει να δούμε πόση δύναμη θα έχουν οι πολιτικοί διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά αξίζει να τους παρακολουθούμε. «Παρακαλώ μη με ρωτάτε για ονόματα», είπε ο Τουσκ σε αυτό το σημείο του τελευταίου κύκλου.

Πριν το Συμβούλιο παρουσιάσει ένα όνομα, ο Μισέλ πιθανότατα θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διαβουλευτεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, όπως έκανε ο Τουσκ το 2019.

27-28 Ιουνίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες

Η ελπίδα των πρωτευουσών της ΕΕ είναι να έχουν έτοιμη μια συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Οι κύριες πολιτικές οικογένειες — το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι (που συμμετέχουν ως Ανανεωμένη Ευρώπη στο Κοινοβούλιο) — θα απαιτήσουν το καθένα ένα κομμάτι από την πίτα.

Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να συμφωνήσουν για όλες τις κορυφαίες θέσεις ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων, τη γεωγραφική ποικιλομορφία και την ισορροπία των φύλων. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν για έναν πρόεδρο της Επιτροπής με ειδική πλειοψηφία — η πλειοψηφία των χωρών που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά ο πήχης είναι χαμηλότερος για τις άλλες θέσεις.

Οι ηγέτες μπορεί να χρειάζονται σαφήνεια ότι η φον ντερ Λάιεν θα κερδίσει αρκετή υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν συμφωνήσουν για το υπόλοιπο πακέτο. Για να επανεκλεγεί ο φον ντερ Λάιεν

en θα χρειαστούν 361 από τους 720 ευρωβουλευτές για να την υποστηρίξουν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε μια μικρή πλειοψηφία εννέα ψήφων το 2019, αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, καθώς αυτή τη φορά πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο ακροδεξιό σώμα σε συνδυασμό με ένα μικρότερο μπλοκ των Πρασίνων.

Στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες θα υπογράψουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα, ένα έγγραφο που συμφωνείται κάθε πέντε χρόνια από τους ηγέτες της ΕΕ για να διευκρινιστούν οι στόχοι του μπλοκ για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

16 Ιουλίου: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στρασβούργο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη νέα του θητεία με 720 βουλευτές. Η πρώτη τους προτεραιότητα θα είναι να ψηφίσουν τον δικό τους πρόεδρο. Κανονικά πρόκειται για μια διάσπαση μεταξύ του ΕΛΚ —ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Metsola κάθεται επί του παρόντος στον θρόνο— και των Σοσιαλιστών. Είναι πιθανό ότι μια παρόμοια συμφωνία θα συμβεί αυτή τη φορά, επιτρέποντας ίσως στη Μετσόλα να συνεχίσει τη θητεία της με ένα μέλος του S&D που θα αναλάβει το 2026.

Σε αυτό το σημείο, οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να έχουν καταλήξει σε μια προμαγειρεμένη συμφωνία για ένα συνολικό πακέτο εσωτερικών ρόλων που εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή από τους αντιπροέδρους έως τους προέδρους επιτροπών. Περίπου 100 ρόλοι είναι προς αρπαγή.

Η συμφωνία θα πρέπει σε γενικές γραμμές να βασίζεται στο αντίστοιχο μέγεθος των πολιτικών ομάδων που ακολουθούν ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης. Ωστόσο, η πολιτική εμπλέκεται, ειδικά όταν πρόκειται για την επιβολή ενός υγειονομικού κλεισίματος για να εμποδίσει την ακροδεξιά ομάδα Identity & Democracy να λάβει βασικές θέσεις.

Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να προγραμματίσει ψηφοφορία για την επιβεβαίωση του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προεδρία της Επιτροπής.

Προς το παρόν, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και το Renew θέλουν να προγραμματίσουν την ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της ολομέλειας του Ιουλίου για να αφήσουν λιγότερο χρόνο στους δεξιούς να βάλουν τα νύχια τους στη φον ντερ Λάιεν ή σε όποιον άλλον διαφημίζεται, αντί να περιμένουν την επόμενη σύνοδό τους στο Σεπτέμβριος. Το ΕΛΚ ζήτησε αρχικά ψηφοφορία τον Σεπτέμβριο, αλλά φαίνεται να έχει χαλαρώσει από αυτό το αίτημα τώρα.

Εάν ψηφίσουν και ο υποψήφιος — ας πούμε, η φον ντερ Λάιεν — απορριφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει στη συνέχεια έναν ακόμη μήνα για να βρει μια εναλλακτική λύση. Θα ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άγνωστη ημερομηνία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες

Μόλις ένας νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγούνται μιας μεταβατικής ομάδας για να σχηματίσουν τη νέα εκτελεστική εξουσία.

Κάθε χώρα αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο και εναπόκειται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ορίσουν τους επιτρόπους τους. Την τελευταία φορά, η φον ντερ Λάιεν ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους — έναν άνδρα και μία γυναίκα. Αν επιστρέψει για δεύτερη θητεία, μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέχει την εξουσία σε αυτή τη διαδικασία δημιουργώντας χαρτοφυλάκια και μοιράζοντάς τα μεταξύ επιτρόπων. Μπορούμε να περιμένουμε έναν αγώνα με νύχια και με δόντια για να καθορίσουμε ποιος θα πάρει τι, ειδικά τα πιο επιφανή χαρτοφυλάκια όπως ο ανταγωνισμός, η άμυνα και το εμπόριο.

Μερικοί από τους Επιτρόπους θα είναι προκαθορισμένοι καθώς ηγέτες από χώρες με μεγαλύτερη επιρροή, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θα ζητήσουν εγγυήσεις από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους.

Ένας από τους 27 Επιτρόπους – επί του παρόντος ο Ισπανός Josep Borrell – έχει το διπλό καπέλο ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίσης ύπατος εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας. Ο αντικαταστάτης του πρέπει πρώτα να οριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία και στη συνέχεια να χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Επιτροπής.

Άγνωστη ημερομηνία: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες ή Στρασβούργο

Μόλις ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μια ιδέα για την επερχόμενη εκτελεστική εξουσία, υπάρχει άλλη μια δημοκρατική δοκιμασία.

Κάθε υποψήφιος Επίτροπος αντιμετωπίζει ένα ψήσιμο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο χρησιμοποιεί αυτή την ευκαιρία ως επίδειξη δύναμης. Συνήθως, τουλάχιστον ένας επίτροπος αποτυγχάνει στη δοκιμασία, μετά την οποία το αντίστοιχο κεφάλαιο πρέπει να στείλει έναν νέο υποψήφιο στις Βρυξέλλες.

Το Κοινοβούλιο ανέβασε τα επίπεδα φέτος και απαιτεί ένα πλήρες οργανόγραμμα των 27 και των ρόλων τους πριν από την έναρξη των ακροάσεων. Ενίσχυσε τις ανακρίσεις, καθιστώντας τις τετράωρες μαραθώνιες ψησταριές, με ερωτήσεις ομαδοποιημένες ανά πολιτική παράταξη. Τρεις υποψήφιοι απέτυχαν τον τελευταίο γύρο.

Ίσως γύρω στο Νοέμβριο, όταν οι ΗΠΑ θα διεξαγάγουν τις εκλογές τους, οι ευρωβουλευτές θα διεξαγάγουν ψηφοφορία για το Σώμα των Επιτρόπων στο σύνολό της — η οποία δεν θα είναι μυστική ψηφοφορία και θα χρειαστεί μόνο έγκριση με απλή πλειοψηφία (περισσότερες ψήφοι ναι παρά όχι ψήφους). Οι Επίτροποι μπορούν στη συνέχεια να συνεχίσουν τη δουλειά, υπό τον όρο ότι η ψηφοφορία είναι υπέρ τους.

1 Δεκεμβρίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες

Ο διάδοχος του Μισέλ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται από τους ηγέτες της ΕΕ — και το Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο.

Μόλις μπουν όλοι στη θέση τους, η νέα ονειρική ομάδα της ΕΕ σπανίζει να πάει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments