Policy Briefs

Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποχή άνω του 50% και πρωτιά Λεπέν με 33%

Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποχή άνω του 50% και πρωτιά Λεπέν με 33%

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Έρευνα του κέντρου μελετών Ipsos για την εφημερίδα Le Monde.

Σαφές προβάδισμα καταγράφει η Ακροδεξιά στη Γαλλία εν όψει των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής, η οποία συνολικά θα κινηθεί περί το 40%, με το κόμμα «Εθνική Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν να λαμβάνει περίπου το 33% των ψήφων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του γαλλικού Ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Monde.

Αμφίρροπη είναι η μάχη για τη δεύτερη θέση με το κόμμα «Αναγέννηση» της παράταξης Μακρόν να κινείται περί το 16% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κινείται περί το 14,5%. Ακολουθούν το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο κινείται περί το 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, που κινούνται περί το 7%, οι Οικολόγοι, που κινούνται περί το 6%, το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, που κινείται περί το 5%, και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κινείται περί το 2%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η αποχή θα υπερβεί το 50%, ενώ σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές, δηλαδή τους κάτω των 34 ετών, εκτιμάται ότι θα ψηφίσει ο ένας στους τρεις. Το όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή στη Γαλλία βρίσκεται στο 5%, ενώ τα κόμματα που λαμβάνουν κάτω από το 3% χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης για την κάλυψη των προεκλογικών τους δαπανών.

Η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση στο κίνημα αποχής στην ΕΕ: 39% αποχή το 1979, 49,9% το 2019. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι προοπτικές για την προσέλευση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι τόσο χαμηλές όσο ποτέ άλλοτε, αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται από τον Νοέμβριο του 2023 στη Γαλλία, το ποσοστό των ψηφοφόρων που είναι πραγματικά σίγουροι ότι θα ψηφήσουν στις ευρωεκλογές έχει αυξηθεί ελάχιστα: 43% τον Νοέμβριο του 2023, 44% τον Μάρτιο, 45% τον Απρίλιο και 47% τον Μάιο. Το ποσοστό αποχής θα μπορούσε ακόμη και να υποχωρήσει πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, όπως συνέβη σε πέντε από τις δέκα ψηφοφορίες που διεξήχθησαν το 1979 (1989, 1994, 2004, 2009, 2014).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments