Policy Briefs

Ο Ορμπάν συμμερίζεται το όραμα της Λεπέν! Θέλει να φτιάξει τη σούπερ-ομάδα της ακροδεξιάς

Ο Ορμπάν συμμερίζεται το όραμα της Λεπέν! Θέλει να φτιάξει τη σούπερ-ομάδα της ακροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for a meeting with EU leaders, in Bucharest, Romania, April 3, 2024. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS/ File photo

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, ο Ορμπάν συμμερίζεται το όραμα της Λεπέν.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, ο Ορμπάν συμμερίζεται το όραμα της Λεπέν.

Το κάλεσμα, την περασμένη εβδομάδα, της Μαρίν Λεπέν προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, να σχηματίσουν μία σούπερ-ομάδα της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε τη στήριξη μίας από τις πιο εμβληματικές φιγούρες των εθνικιστών στην Ευρώπη: του Βίκτορ Ορμπάν.

Με συνέντευξή του στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό, Le Point, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε ότι «το μέλλον του κυρίαρχου στρατοπέδου στην Ευρώπη, και της δεξιάς γενικότερα, βρίσκεται πλέον στα χέρια δύο γυναικών», προσθέτοντας ότι εάν η Γαλλίδα ηγέτιδα της ακροδεξιάς και η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνεργαστούν «μέσα σε μια ενιαία ομάδα ή σε έναν συνασπισμό, θα είναι μια δύναμη για την Ευρώπη».

Το κόμμα της Μελόνι, τα Αδέρφια της Ιταλίας, ανήκει αυτή τη στιγμή στην ομάδα «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές», το ECR, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ της Λεπέν ανήκει στην «Ταυτότητα και Δημοκρατία», το ID.

Με την ακροδεξιά να αναμένεται να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, η Λεπέν έριξε την ιδέα της δημιουργίας μίας κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να δώσει στην Ευρώπη μία ώθηση προς τα δεξιά.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, ο Ορμπάν συμμερίζεται το όραμα της Λεπέν. Η δυναμική που θα προέκυπτε από μια τέτοιου είδους συνεργασία «θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αναδιαμορφώσει την εικόνα της ευρωπαϊκής δεξιάς ή ακόμη και να υποκαταστήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Το πάρτι του Βικτόρ Ορμπάν, Fidesz, εκδιώχθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έκτοτε διαπραγματεύεται την ένταξή του στην ομάδα «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές».

Όμως, όπως έχει πει, ζητά από το ECR να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις μελλοντικές του σχέσεις με το κόμμα της Λεπέν – κάτι που επιθυμεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός – και το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ο Ορμπάν κατηγορεί ότι βρίσκεται υπό τη γερμανική επιρροή.

Επίσης, ο Βικτόρ Ορμπάν έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, για την ηγεσία του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας προηγούμενες δηλώσεις του ότι η Ουγγαρία «δεν έχει καμία θέση πια στην ΕΕ», ενώ έχει κοροϊδέψει το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τη… φλυαρία του…

Ωστόσο, έχει αναδιπλωθεί λέγοντας ότι ο Μακρόν «έχει μία κατανόηση των ιστορικών ισορροπιών που δεν έχουν άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις διαφορές μας».

Και πρόσθεσε ότι «όμως, χρειάζεται ο διπλάσιος χρόνος σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες».

Πηγή: economistas.gr//Κλειώ Νικολάου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments