Άδωνις Γεωργιάδης: Καταρτίζουμε σχέδιο διαχείρισης του αίματος από δημόσιο οργανισμό [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)//«Στη χώρα μας ισχύει το ελληνικό παράδοξο στο αίμα», υπογραμμίζει, σε παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Στη χώρα μας ισχύει το ελληνικό παράδοξο στο αίμα», υπογραμμίζει, σε παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, παραχωρώντας ραδιοφωνική συνέντευξη στον Παραπολιτικά Fm, ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του αίματος και ανέφερε πως στο υπουργείο Υγείας «δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση. Το σχέδιο νόμου που κυκλοφορεί από την Εφημερίδα των Συντακτών και ορισμένα αριστερά site, δεν είναι του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο λέει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση στην οποία έχουν κινηθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να συλλέγουν πλάσμα έναντι αμοιβής στον αιμοδότη. Πάνω σε αυτή την ιδέα, που έχουν ακολουθήσει η Γερμανία, η Ουγγαρία κ.λπ., επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη παγκόσμια έλλειψη κυρίως στο πλάσμα, θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα πράγματα. Εμείς στην Ελλάδα, έχουμε το ελληνικό παράδοξο. Δηλαδή, ενώ έχουμε θεωρητικά υπερεπάρκεια αίματος, συλλέγουμε περίπου 540.000 φιάλες αίματος το χρόνο ενώ καταναλώνουμε περίπου 500.000, τελικά εισάγουμε και 200.000 φιάλες αίματος. Σίγουρα, ως προς τη διαχείριση, κάτι δεν γίνεται σωστά. Τα επιχειρήματα που ακούν από την πλευρά των ανθρώπων που λένε «όχι» σε κάθε ιδέα, δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Η βασική ένσταση είναι ότι το αίμα πρέπει να είναι εθελοντικό, και όχι αμειβόμενο, για λόγους ηθικής, βιοηθικής κ.λπ. Δηλαδή το να αγοράζουμε 200.000 φιάλες αίματος από χώρες, που έχουν αμειβόμενο αίμα και άρα τα λεφτά πάνε σε κάποιον ιδιώτη, αυτό είναι ηθικό; Άρα, η συζήτηση περί ηθικής και βιοηθικής δεν είναι και τόσο απλή. Καταρτίζουμε σχέδιο διαχείρισης του αίματος από τον δημόσιο οργανισμό εντός του Ιουλίου, έτσι ώστε να μπορούμε να γλυτώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το αίμα που πετάμε. Και ως δεύτερο βήμα, θα εξετάσουμε εάν θα κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση».
Για την πρόθεση της Κομισιόν να μειώσει το χρόνο της πατέντας των φαρμάκων από τα 8 χρόνια στα 6 χρόνια,
«Η Ελλάδα είναι αντίθετη. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ αντίθετη με τη μείωση του χρόνου της πατέντας των φαρμάκων. Μια φαρμακευτική εταιρεία για να βγάλει ένα φάρμακο ξοδεύει κάποια δισεκατομμύρια και υπολογίζει σε ένα συγκεκριμένο κέρδος. Αν τους μειώσεις το χρόνο της πατέντας, αυτό που θα κάνουν θα είναι να αυξήσουν πάρα πολύ την τιμή. Άρα, πρώτη επίπτωση θα είναι ότι φάρμακα, που είναι ήδη ακριβά, θα γίνουν ακόμα ακριβότερα για τις φτωχές χώρες. Η εταιρεία θα περάσει τα χρήματα που χάνει στην τιμή των έξι ετών. Στην πραγματικότητα, αυτό το νομοσχέδιο ευνοεί μόνο τις πλούσιες χώρες, και καθόλου τις φτωχές», σημείωσε ο Άδωνις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας