Πολιτική

Ευρωεκλογές: Φόβοι για αποχή άνω του 50%

Ευρωεκλογές: Φόβοι για αποχή άνω του 50%

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία λίγο πριν από τις κάλπες.

Έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και οι πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζονται για τη μάχη της Αθήνας, ρίχνοντας αυλαία στην προεκλογική περίοδο.

Ζητούμενο, αλλά ταυτόχρονα και πονοκέφαλος για όλα τα κόμματα, παραμένει το ποσοστό της συμμετοχής στις ευρωεκλογές, με ισχυρό το ενδεχόμενο η αποχή να αποτελέσει το βράδυ της Κυριακής πρώτιστο θέμα σχολιασμού και συζήτησης στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται στην σημασία της χαλαρής ψήφου και προσπαθεί να πείσει κάθε ψηφοφόρο ξεχωριστά για την ανάγκη συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές. Υπογραμμίζει ότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας.

Οι αναλυτές και οι δημοσκόποι χαρακτηρίζουν τις εκλογές ως την πιο αδρανή αναμέτρηση, με πολλούς να προβλέπουν αποχή ρεκόρ. Κάποιοι προβλέπουν ότι η αποχή θα ξεπεράσει το 50%.

Αναλύοντας τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ανταγωνισμού για την πρώτη θέση οδηγεί αναπόφευκτα σε αδιαφορία των ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα είναι ο βέβαιος νικητής των εκλογών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την υψηλή προβλεπόμενη παράσταση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, που φτάνει το 86%.

Τα στοιχεία αυτά, έχουν θέσει σε «συναγερμό» την οδό Πειραιώς, αφού υπάρχει ο φόβος να επηρεάσουν αρνητικά τον στόχο που έχει θέσει το κυβερνών κόμμα για ένα ποσοστό γύρω στο 33%, σε συνδυασμό με τη στάση των πολιτών για τα θέματα που τους απασχολούν και αφορούν πρωτίστως την τσέπη τους, με αιχμή της ακρίβεια και τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι οι πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ έχουν χάσει την ορμή τους, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αν και η Ελληνική Λύση παραμένει ισχυρή σε ορισμένες περιοχές. Πιστεύουν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο των προσδοκιών του και δυσκολεύεται να ανατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση.

Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι είναι ένας γρίφος, ειδικά λόγω του τρόπου που επιλέγει να πολιτευτεί κατά την προεκλογική περίοδο. Πιστεύουν όμως ότι είναι δύσκολο να φτάσει τον στόχο του 20% που έχει θέσει.

Τα τελευταία 24ωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ επιλέγουν να αποδοκιμάζουν τις υποσχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για υπερβολικές υποσχέσεις και έλλειψη βασικών γνώσεων σε θέματα που αναφέρεται.

Μετά από σχεδόν έξι μήνες από την αρχή του έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δει μια σημαντική ανατροπή στη δημοσκοπική του εικόνα, αφού πλέον καταγράφει σημαντικό διψήφιο ποσοστό. Αυτή η εξέλιξη έχει επιτρέψει στον Στέφανο Κασσελάκη να αναθεωρήσει τους εκλογικούς στόχους του και να ελπίζει σε μια επίδοση που θα έχει τον αριθμό «2» μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη δυσαρέσκεια των πολιτών ως κύριο κριτήριο ψήφου και ελπίζει μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα κερδίσει μερίδα της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα προσωπικό στοίχημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς επιθυμεί να έχει ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους δέκα μήνες και οι ευρωεκλογές αποτελούν μια εσωκομματική δοκιμασία για εκείνον. Ακόμα και μια μικρή αύξηση πάνω από τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 (17,8%) θα θεωρηθεί ως επιτυχία από την ηγεσία του κόμματος, με τους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη να επισημαίνουν ότι κατάφερε να διατηρήσει το κόμμα σταθερό σε ένα περιβάλλον αμφισβήτησης και διχασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments