Πολιτική

Η κεντροαριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η κεντροαριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ιδιαίτερα σημαντικές οι κάλπες της Κυριακής για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η συζήτηση για την κεντροαριστερά έχει είναι συνεχώς στο επίκεντρο, ακόμα και αν με τα γεγονότα που έχουν συμβεί κατά καιρούς, μπορεί να φαίνεται σαν ένα πολιτικό ανέκδοτο. Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για τις σχετικές πρωτοβουλίες και έχουν γίνει ατέλειωτες συζητήσεις σε διάφορα μέρη. Συνήθως, όλα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι η “τελευταία ευκαιρία για την κεντροαριστερά”.

Ωστόσο, οι συνθήκες είναι πλέον πιο ώριμες, οι πολιτικοί πιο έτοιμοι και η ανάγκη για μια ενιαία έκφραση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Γι’ αυτό το λόγο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει τεράστια σημασία, καθώς θα διαμορφώσει το πλαίσιο για τις επόμενες διεργασίες.

Προϋπόθεση για να υπάρξει μια οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση είναι να κινηθεί ο κ. Κασσελάκης σε ποσοστά πέριξ του 15%. Και λέω ο Κασσελάκης, διότι πλέον δεν υπάρχει κόμμα ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποκλειστικά ένα πρόσωπο, το οποίο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αριστερά, την κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, οτιδήποτε έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είναι μια persona που αφορά περισσότερο τις πρωινές εκπομπές, που ουσιαστικά εκφράζει οτιδήποτε αποστρέφεται ο προοδευτικός χώρος: Απαράσκευος λόγος, βερμπαλιστικές ατάκες, άκρατος ναρκισσισμός, εγωπάθεια, διάθεση για αυτοπροβολή, αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, φθηνή επικοινωνία κ.α.

Οποιαδήποτε επιτυχία του κ. Κασσελάκη θα περιπλέξει τη συζήτηση και ενδεχομένως θα εγκλωβίσει όχι μόνο στελέχη αλλά και προοδευτικούς ψηφοφόρους, που μπορεί να θεωρήσουν πως βρέθηκε ο μεσσίας που θα σαρώσει τον Μητσοτάκη. Φεύ.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι σύντομα θα αποδεσμευτούν δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συμμετάσχουν στη συζήτηση. Αυτές οι δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει τον διάλογο για τις αναγκαίες συγκλίσεις και έχουν απομακρυνθεί από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης.

Αυτό είναι εξίσου σημαντικό και για το ΠΑΣΟΚ, καθώς αν τα ποσοστά του πέσουν κάτω από το 13%, θα υπάρξει μια εσωτερική συζήτηση που θα επικεντρωθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Με βάση την επιρροή του ΠΑΣΟΚ σε διάφορους φορείς, η παρουσία του είναι κρίσιμη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξει τον διάλογο με τη Νέα Αριστερά και δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας το πλεονέκτημα ότι δεν εξαρτάται από κανέναν.

Αλλά και για το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση είναι σημαντική η αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Ο πλήρης διαχωρισμός από τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» πρέπει να επιβραβευτεί από τους πολίτες και να είναι στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο. Να μην μπει δηλαδή η Νέα Αριστερά σε μια φάση εξωκοινοβουλευτικής περιδίνησης.

Μετά τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις που θα αποσπαστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και οι οικολογικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από τον κ. Πέτρο Κόκκαλη, μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν έναν διάλογο. Με πολιτική βούληση, μπορούν να βρεθούν η φόρμουλα και η διαδικασία για θετική έκβαση. Η συζήτηση πρέπει να εστιάζεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Η πολιτική είναι μια πρακτική διαδικασία που οδηγεί κάπου, με στόχο, στην προκειμένη περίπτωση. τη δημιουργία ενός νέου πόλου απέναντι στην κεντροδεξιά ηγεμονία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments