Η τακτική Μητσοτάκη στην τελική ευθεία προς την κάλπη
Πηγή Φωτογραφίας: [366673] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Στην τελευταία στροφή πριν από τον τερματισμό για τις ευρωεκλογές μπαίνει η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποκρυσταλλώσει πλέον τη στρατηγική του για το «φίνις». Το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από τις κάλπες περιοδεύει στην Κρήτη, γενέτειρα της οικογένειάς του, αλλά και τόπο καταγωγής και του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σήμερα θα επισκεφθεί ξανά γειτονιές στην Αττική, μια περιοχή που έχει μεγάλη σημασία σε κάθε εκλογική μάχη. Την Τρίτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλία, όπου θα διαβεβαιώσει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”.
Την Πέμπτη, θα βρεθεί στη Νορμανδία μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες για την επέτειο της Απόβασης των Συμμάχων. Θα επισκεφθεί επίσης το ναυπηγείο της Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι δύο κεντρικές προεκλογικές ομιλίες του θα γίνουν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή στην Αθήνα.
Στην αρχή του προεκλογικού αγώνα, η κύρια έμφαση ήταν στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Ωστόσο, στο τέλος του αγώνα, ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται στην Ευρώπη. Μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κριθεί αρχικά από τις εκλογές στην Ελλάδα. Το πλεονέκτημα αυτό ξεκινά από την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και φτάνει στις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο κοινός δανεισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το “πράσινο” διαβατήριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, οι διεκδικήσεις στον τομέα της γεωργίας που οδήγησαν στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, και η προσπάθεια για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και υποστήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που οδήγησε στη δημιουργία του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Όλα αυτά συνδυάζονται με τις δύο πρόσφατες ενέργειες του κ. Μητσοτάκη, που αφορούν την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών και τη χρηματοδότηση της κοινής αμυντικής “ομπρέλας”.
«Το ευρωπαϊκό πεδίο είναι προνομιακό για εμάς, γιατί έχουμε σαφή ατζέντα, αλλά και πράξεις και έντονη κινητικότητα όλο αυτό το διάστημα», επισημαίνει μιλώντας στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Τονίζει, δε, ότι αυτό που αναδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης, πέραν όσων έχουν ήδη επιτευχθεί, είναι η ατζέντα της επόμενης πενταετίας, για το Μεταναστευτικό, την άμυνα, την αγροτική πολιτική και την ακρίβεια, ζητώντας να ισχυροποιηθεί η φωνή της Νέας Δημοκρατίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., ώστε να είναι πιο ισχυρές η επιρροή και η παρεμβατικότητά της. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το αίτημα για την πολιτική σταθερότητα εγκαταλείφθηκε από τον πρωθυπουργό, αλλά ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο πρόταγμα της Ευρώπης. Θα επιμείνει, όμως, ότι είναι σημαντικό να απαντηθεί η έωλη διεκδίκηση της αντιπολίτευσης για «ανατροπή» και «ψαλίδισμα» της κυβέρνησης με μια ισχυρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επισημαίνει ότι ο λαϊκισμός επιστρέφει με νέα μόδα και προτάσεις. Επίσης, τονίζει τη σημασία των εσωτερικών πολιτικών συνθηκών που θα υποστηρίζουν τις φιλόδοξες ευρωπαϊκές προσπάθειες της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς επιθυμούν να αυξήσουν την κομματική συσπείρωση την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και να μειώσουν την αποχή. Ο πρωθυπουργός θα εκπέμπει το μήνυμα για εκλογική συμμετοχή σε κάθε του ομιλία και δημόσια παρέμβαση, ενώ οι επιθέσεις προς τα δεξιότερα κόμματα θα μειωθούν, καθώς οι εκλογικές διαρροές έχουν περιοριστεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας