Πολιτική

Μητσοτάκης: Η ελληνική ναυτιλία, πηγή υπερηφάνειας για την πατρίδα μας [vid]

Μητσοτάκης: Η ελληνική ναυτιλία, πηγή υπερηφάνειας για την πατρίδα μας [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [369976] ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024" ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Εδώ και 5 χρόνια η ελληνική φωνή ακούγεται δυνατά και πειστικά στην Ευρώπη και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα»

Τα εγκαίνια της ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια» στο Athens Metropolitan Expo πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με μεγάλη χαρά ανοίγω τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση αυτή τη συνάντηση κορυφής της παγκόσμιας ναυτιλίας που στα 60 χρόνια της είναι φέτος λαμπρότερη από ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για ένα φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου για την επόμενη μέρα αλλά και ημέρα γιορτής για ελληνική ναυτιλία που διατηρεί αμείωτο το δυναμισμό της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ελληνική ναυτιλία «πηγή υπερηφάνειας για την πατρίδα μας και πρεσβευτή της Ελλάδος σε κάθε λιμάνι της γης που παρά τις κρίσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις αύξησαν κατά 50% την χωρητικότητα του ποντοπόρου στόλου μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για δεδομένα που αποτυπώνουν την τεράστια σημασία της ναυτιλίας η οποία έχει συμβάλλει με περισσότερα από 150 δις στηρίζοντας το ισοζύγιο συναλλαγών με άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ζωντανεύοντας τα ναυπηγεία μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι «Η ναυτιλία εγγυήθηκε την ασφάλεια της Ευρώπης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μέλλον είπε ότι είναι ευθύνη του κράτους να εκσυγχρονίσει τις υποδομές για να υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση. «Θέλουμε τα λιμάνια μας ασφαλή σε εμπορικούς κόμβους και σημεία υποδοχής ταξιδιωτών», είπε επίσης και υπενθύμισε την δέσμευση ότι έως το 2030, δώδεκα λιμάνια θα έχουν υποδομές για ηλεκτροδότηση των πλοίων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θαλάσσια πάρκα στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα: «Βραχίονες αυτής της αντίληψης και οι δεσμεύσεις μας για την δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο σεβασμός στο θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να μπει μόνιμα στην ατζέντα ενώνοντας και όχι διχάζοντας τους λαούς».

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στα ναυπηγεία λέγοντας ότι «Αναλαμβάνουν τη συντήρηση και επισκευή πλοίων ένας πυλώνας που προσφέρει δημόσια έσοδα πολλές θέσεις εργασίας και αμυντική αυτονομία στην πατρίδα μας».

«Εδώ και 5 χρόνια η ελληνική φωνή ακούγεται δυνατά και πειστικά στην Ευρώπη και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα. Και το ΕΛΚ θέτει ως κεντρική επιδίωξη την πολιτική τριών Α: ανταγωνισμό, ασφάλεια, αγροτικό. Η ναυτιλία πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο».

Κλείνοντας είπε: «Όπως τα ξύλινα τείχη έτσι και τα σύγχρονα σκάφη θα ταξιδεύουν παντού, σε μια εποχή που η Ευρώπη ψάχνεται να προσδιορίσει την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας η ναυτιλία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments