Σε Μακεδονία και Θεσσαλία οι “γκρίζες ζώνες” για τη ΝΔ
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
Μέχρι προχθές, η γκρίζα εκλογική ζώνη για τη Ν.Δ. ήταν η Μακεδονία. Οι διαρροές προς τα δεξιά στη Βόρεια Ελλάδα ήταν σημαντικές. Οι τελευταίες μετρήσεις, όμως, δείχνουν πως εκτός από τη Μακεδονία υπάρχουν τρεις ακόμη περιοχές που αποδεικνύονται «δύσβατες» για τη Ν.Δ.
Στη Βόρεια Ελλάδα, η Ν.Δ. έχει αναλάβει μεγάλο βάρος από την αρχή της εκλογικής μάχης, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι έχει κάποια επιτυχία. Η σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019 δείχνει μια μείωση των διαρροών για τη Ν.Δ. στους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η πολιτική της Ν.Δ. έχει επικεντρωθεί σε περιοδείες και επιθέσεις προς τα κόμματα που την απειλούν από τα δεξιά, με αποτέλεσμα να αναχαιτίσει την τάση προς αυτά. Η Ν.Δ. φαίνεται να ανακάμπτει και να πλησιάζει στο ποσοστό του 2019, κάτι που θεωρείται εφικτό από το Μαξίμου.
Οι πολιτικές επιπτώσεις των καταστροφών που προκάλεσε η καταιγίδα “Daniel” τον περασμένο Σεπτέμβριο εξακολουθούν να είναι αισθητές. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καταστροφών από την αρχή του περασμένου φθινοπώρου και οι τοπικές μετρήσεις δείχνουν μείωση κατά περίπου 3 έως 5 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό του 2019. Το μέσο ποσοστό στους 4 νομούς της Θεσσαλίας το 2019 ήταν 35,43%. Πριν από μία εβδομάδα από τις ευρωεκλογές, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 30% και 32%. Να θυμίσουμε ότι στον κάμπο τον περασμένο Οκτώβριο, οι πολίτες απέρριψαν τον περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Αγοραστό, και εξέλεξαν τον κεντροαριστερό Δημήτρη Κουρέτα. Η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες ήταν εστιασμένη, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει το κόμμα στα ποσοστά πριν την καταστροφή. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι η πίεση που ασκήθηκε στην περιοχή θα επηρεάσει και τις ευρωεκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αποδράσεις, όπως έκανε στη Μακεδονία.
Τέλος, αν και τα προβλήματα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία είναι γνωστά, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Πελοπόννησο. Η περιοχή αυτή συχνά περνάει απαρατήρητη, θεωρώντας ότι είναι “δεδομένη”, όμως αυτό αποδεικνύεται λανθασμένο. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, η Νέα Δημοκρατία κινείται εδώ με ποσοστά 3 έως 5 μονάδες χαμηλότερα από το 2019, όταν είχε μέσο όρο 37,7% στους 5 νομούς της Πελοποννήσου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας