EDITOR'S PICK

Έξυπνο αντιβιοτικό εξοντώνει ανθεκτικά βλαβερά βακτήρια στον ανθρώπινο οργανισμό

Έξυπνο αντιβιοτικό εξοντώνει ανθεκτικά βλαβερά βακτήρια στον ανθρώπινο οργανισμό
Σημαντική ανακάλυψη στην μάχη κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα νέο αντιβιοτικό που εξοντώνει τα βλαβερά βακτήρια που έχουν προσβάλει έναν άνθρωπο αλλά δεν προκαλεί παρενέργειες και ειδικότερα δεν καταστρέφει το μικροβίωμα, τα υγιή βακτήρια του εντέρου, όπως συμβαίνει με πολλά αντιβιοτικά. Το φάρμακο, που ονομάζεται λολαμικίνη, φαίνεται ότι αποτρέπει επίσης τις δευτερογενείς λοιμώξεις με το Clostridioides difficile (C. difficile), μια κοινή και επικίνδυνη νοσοκομειακή βακτηριακή λοίμωξη.

Σύμφωνα με τη μελέτη σε ποντίκια, το αντιβιοτικό ήταν αποτελεσματικό έναντι περισσότερων από 130 πολυανθεκτικών βακτηριακών στελεχών. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα κοινά αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν την ευαλωτότητα σε περαιτέρω λοιμώξεις ενώ σχετίζονται με γαστρεντερικά, νεφρικά, ηπατικά και άλλα προβλήματα.

Η ανακάλυψη

«Θέλαμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη γενιά αντιβιοτικών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να σκοτώσουν τα παθογόνα βακτήρια και όχι τα ωφέλιμα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι τα αντιβιοτικά που παίρνουμε όλοι – που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σώζουν τη ζωή μας – έχουν επίσης αυτά τα επιβλαβή επιπτώσεις σε εμάς. Σκοτώνουν τα καλά μας βακτήρια καθώς θεραπεύουν τη μόλυνση. Θέλαμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη γενιά αντιβιοτικών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να σκοτώσουν τα παθογόνα βακτήρια και όχι τα ωφέλιμα» λέει ο Πολ Χεργκενρόθερ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign στις ΗΠΑ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα φάρμακα και ουσίες και διαπίστωσαν ότι σε υψηλότερες δόσεις, η λολαμικίνη σκότωσε έως και το 90% των πολυανθεκτικών βακτηρίων E. coli, K. pneumoniae και E. Cloacae.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments