Διεθνή

Δημοσκόπηση: Δεξιά «στροφή» στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσκόπηση: Δεξιά «στροφή» στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Helenonherholidays.com

Πρωτιά για το ΕΛΚ, που σχηματίζει πλειοψηφία με Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους – πιθανή συγκρότηση εθνικιστικής / ακροδεξιάς ευρωομάδας.

“Πρωτιά» για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τρίτη θέση για τους φιλελεύθερους του Renew, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για επανάληψη συγκρότησης ισχυρής πλειοψηφίας εντός του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με τους δεύτερους σοσιαλδημοκράτες, δίνει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου European Policymaking του ιταλικού Πανεπιστημίου Μποκόνι (Bocconi), που διαπιστώνει συνολικά ενίσχυση των δεξιών κομμάτων.

H δημοσκόπηση, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι καθηγητές Σάιμον Χιξ και Κέβιν Κάνινχαμ, βασίζεται σε διάφορες μεταβλητές και όχι σε εθνικές δημοσκοπήσεις.

Η δική τους πρόβλεψη επιβεβαιώνει ότι το ΕΛΚ θα βγει πρώτο σε εκλογική δύναμη με 183 έδρες, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) δεύτεροι με 131 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι του Renew εκλέγουν συνολικά 83 ευρωβουλευτές.

Επομένως, σε περίπτωση σχηματισμού πλειοψηφίας, όπως συνέβη και το 2019, οι τρεις πολιτικές δυνάμεις συνολικά καταλαμβάνουν 398 από τις συνολικά 720 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η ευρωομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών (ECR) θα κερδίσουν έως 78 έδρες, ενώ η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 72 έδρες. Και οι δύο ευρωομάδες συγκεντρώνουν συνολικά πάντως περισσότερες έδρες από τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι Πράσινοι θα δουν σημαντική μείωση των εδρών τους εκλέγοντας φέτος 58 ευρωβουλευτές και η Αριστερά μόλις 41.

Συμπερασματικά, διαπιστώνεται «στροφή» προς τα δεξιά για το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. «Συνολικά, οι δεξιές ευρωομάδες (ΕΛΚ, ECR και ID) θα έχουν περισσότερη δύναμη σε σχέση με την υιοθέτηση ευρωπαϊκών νόμων από ό,τι στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο», τονίζουν οι καθηγητές.

Σύμφωνα με τα σενάριά τους, μια πιθανότητα είναι ο σχηματισμός νέας ευρωομάδας αποτελούμενης από εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, που θα περιλαμβάνει δηλαδή από το ιταλικό Αδέλφια της Ιταλίας, το πoλωνικό Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), τη γαλλική Εθνική Συσπείρωση (RN), το ουγγρικό Fidesz, το ολλανδικό PVV, το αυστριακό FPO, τους Σουηδούς Δημοκράτες, ενώ θα αποκλειστούν η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τo βελγικό αποσχιστικό Vlaams Belang, το πορτογαλικό Chega και το γαλλικό Reconquête. «Η νέα ευρωομάδα θα μπορούσε να σχηματίσει τη δεύτερη πιο σημαντική πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο» αναφέρουν, ενώ τονίζουν ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, θα παίξει ρόλο «κλειδί» σχετικά με τον σχηματισμό αυτής της ευρείας εθνικιστικής, ακροδεξιάς υπερομάδας. Ωστόσο, οι δύο αναλυτές σημειώνουν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα μεταξύ Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και Μαρίν Λεπέν.

Πηγή:kathimerini

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments