Διεθνή

Γλυπτά του Παρθενώνα: “Προσβλέπουμε σε ρεαλιστική λύση” – Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά του Παρθενώνα: “Προσβλέπουμε σε ρεαλιστική λύση” – Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ύστερα από τις δηλώσεις της εκπροσώπου της UNESCO από την Τουρκία, Ζεϊνέπ Μποζ, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το Βρετανικό Μουσείο έδωσε τη δική του απάντηση, αναφέροντας πως ασπάζεται την πρόθεση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Τζορτζ Όσμπορν για μία «Σύμπραξη του Παρθενώνα».

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμο να αναπτύξει μία νέα σχέση με την Ελλάδα για τη διερεύνηση δυνατότητας καινοτόμων τρόπων συνεργασίας

Ύστερα από τις δηλώσεις της εκπροσώπου της UNESCO από την ΤουρκίαΖεϊνέπ Μποζ, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το Βρετανικό Μουσείο έδωσε τη δική του απάντηση, αναφέροντας πως ασπάζεται την πρόθεση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Τζορτζ Όσμπορν για μία «Σύμπραξη του Παρθενώνα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως «αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση.

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια «εταιρική σχέση Παρθενώνα» – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε».

Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Νωρίτερα, στις προσπάθειες επιστροφής των Γλυπτών του Παρθένωνα στην Ελλάδα συνέβαλε η Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία είναι εκπρόσωπος της UNESCO και επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Η κυρία Μποζ αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και το Τμήμα Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2007.

Το 2010, της απονεμήθηκε ο τίτλος του εμπειρογνώμονα με τη διατριβή του με τίτλο «Σύμβαση UNIDROIT 1995 και διμερείς συμφωνίες». Το 2014 εργάστηκε στην UNESCO και το 2015, διορίστηκε ως εκπρόσωπος της UNESCO στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εφαρμογή των παραγράφων 15-17 της απόφασης 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τις αρχαιότητες. Στις αρχές του 2017, η Ζεϊνέπ επέστρεψε στη θέση της στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Παράλληλα είναι κάτοχος τίτλου ανώτερων Σπουδών στην Τέχνη, το Δίκαιο και την Ηθική (London Institute of Art and Law). Όσον αφορά τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, περιλαμβάνονται η εφαρμογή της σύμβασης της UNESCO του 1970, η οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, η συμβολή στις πολιτικές της Τουρκίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και οι εκστρατείες επαναπατρισμού αρχαίων αντικειμένων.

Σημειώνεται ότι η Ζεϊνέπ Μποζ έχει κερδίσει την αναγνώριση και το σεβασμό από την εγχώρια και διεθνή αρχαιολογική κοινότητα για τις δράσεις της στον τομέα της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μιλώντας στη Σύνοδο της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης, η προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

«Ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

«Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’ αυτό μείνετε δυνατοί», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προέρχεται από τη χώρα διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρχές της οποίας βάσει του βρετανικού αφηγήματος παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που τους έδινε δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά, που έκτοτε είναι ένα από τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου στις συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του Parthenon Project, Γιάννης Λέφας, μιλώντας σε συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε πως λύση θα μπορούσε να υπάρξει μέχρι τον Ιανουάριο και προκρίνει τη δημιουργία ενός διακρατικού ιδρύματος που θα διοικείται ισότιμα από εκπροσώπους της Ελλάδας και της Βρετανίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στο Βρετανικό Μουσείο η αίθουσα όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά θα μετατραπεί σε αίθουσα ελληνικών αρχαιοτήτων, με ένα έκθεμα από τα ελληνικά μουσεία και ελληνικές αρχαιότητες που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments