Οικονομία

Αναδίπλωση της κυβέρνησης για τα μέτρα πυροπροστασίας δασικών ακινήτων

Αναδίπλωση της κυβέρνησης για τα μέτρα πυροπροστασίας δασικών ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Να εστιάσουν την προσοχή τους μόνο στο κλάδεμα και την αφαίρεση εύφλεκτων υλικών καλεί τους ιδιοκτήτες ο Θ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ είναι «ενδεικτικά».

Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσει τη διαδικασία σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων προχώρησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μετά από τη σύγχυση που προκάλεσε η επιβολή του νέου κανονισμού.

Με την έλευση της θερινής περιόδου και το πέρασμα ενός θερμού χειμώνα με μειωμένη υγρασία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπου όχι μόνο υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές αλλά και για έκτακτα δημοσιονομικά βάρη.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε δασικές περιοχές έχουν περιθώριο μέχρι τις 21 Ιουνίου να καθαρίσουν τα οικόπεδό τους και να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα.

Παράλληλα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι χθες ότι πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε κατοικίες που βρίσκονται εντός δασικής περιοχής, ή σε απόσταση 300 μέτρων από μια.

Διευκρίνισε ότι για φέτος οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην υποχρέωση να κάνουν τις εργασίες για το κλάδεμα και να αφαιρέσουν όποια εύφλεκτη ύλη βρίσκεται δίπλα από την κατοικία, προσθέτοντας ότι τα άλλα μέτρα που περιέχει η ΚΥΑ είναι «ενδεικτικά». Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα για την μη υποβολή των απαραίτητων δηλώσεων, ωστόσο, ισχύουν κανονικά.

«Δεν έχουν οι μηχανικοί την υποχρέωση να ακολουθήσουν τεχνικές προδιαγραφές του υπουργείου οι οποίες είναι ενδεικτικές. Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωτικό ο ιδιοκτήτης να βάλει φράχτη ή να κάνει αυτό ή εκείνο. Σε συνεργασία με τον μηχανικό, ο πολίτης θα κάνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει», ανέφερε ο υπουργός.

«Η πρώτη εφαρμογή είναι τα κλαδέματα και να μην έχει προσάναμμα απ’ έξω από το σπίτι. Να μην έχει ο ιδιοκτήτης την μπουκάλα του αερίου έξω από το σπίτι σε σημείο που θα πάρει φωτιά. Αυτά είναι τα φετινά μέτρα», δήλωσε ο ίδιος.

Για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, ας δούμε στοιχεία από τις τεχνικές εκθέσεις που θα ετοιμάσουν οι μηχανικοί για του χρόνου, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Τα αυθαίρετα

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού να παρουσιάσει τα μέτρα ως υποχρέωση των ιδιοκτητών να συμβάλουν στην προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων, πολλοί είναι αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη.

Σε ανακοίνωση του χθες ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κράτος μέχρι σήμερα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει επιλύσει τα ζητήματα των κοινόχρηστων οδών.

Επίσης, τόνισε ότι παραμένουν ακίνητα εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων τα οποία, αν και έχουν κριθεί ως τελεσιδίκως αυθαίρετα, δεν κατεδαφίζονται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν 100.000 αυθαίρετα βρίσκονται σε δασικές περιοχές της χώρας.

«Η επίμαχη ΚΥΑ θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17), καθώς τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και όσοι πολίτες δε δύνανται να τα καταβάλλουν θα κατευθυνθούν αναγκαστικά προς την επιλογή μεταβίβασης των ακινήτων τους ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών διοικητικών προστίμων», τόνισε ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Παράλληλα, θα προκύψει και το ζήτημα της δυσχέρειας ασφάλισης της περιουσία κατά της πυρκαγιάς, γιατί εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα απαιτήσουν την τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων πριν προβούν στη σύναψη σύμβασης, ενώ τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που βρίσκονται σήμερα εν ισχύ, είναι πολύ πιθανό, να τροποποιηθούν με επαχθέστερα ασφάλιστρα για όσους πολίτες δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες εργασίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται, ότι η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης από τους ιδιοκτήτες επισύρει ποινή φυλάκισης ως δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει ως τις 54.000 ευρώ.

Οι πρωτοβουλίες

Σημαντικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της προστασίας των δασικών εκτάσεων της χώρας μας, αλλά και των δασικών οικισμών, απέναντι στις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου.

Όπως έκανε γνωστό, από το ΥΠΕΝ έχει ανατεθεί στην Ακαδημία Αθηνών μία πολύ εξειδικευμένη κλιματική μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές στη χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αλλάξουν τον χάρτη της δασοπροστασίας της χώρας ενώ οι οικονομικοί πόροι, που διατίθενται για τις προληπτικές δράσεις, ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 270 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά το πρόγραμμα Antinero, συνολικού ύψους 225 εκατ ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και έχει να κάνει με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία δασικών δρόμων.

Η δεύτερη είναι η δασική μεταρρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή τον Απρίλιο και πλέον έχουμε τις πρώτες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της χώρας, ύψους 17 εκατ. ευρώ, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3,5 μήνες και η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ/Στέλιος Μπούρας/ businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments