Podcasts | Pagenews Politics #39
Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι ιστορικών αλλαγών
Θέλουμε ενισχυμένο αρραγές μέτωπο στην κοινωνία
04.06.2024 | 18:09
Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο σταυροδρόμι ιστορικών μετασχηματισμών εξέφρασε, σε συνέντευξή του, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ιδιαίτερα, μιλώντας στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σημείωσε, αναφερόμενος στα στοιχεία που καθιστούν ιδιαίτερη την επερχόμενη ευρωκάλπη, ότι «για πρώτη φορά συζητάμε για ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη, μετά, βέβαια, από την τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο. Αν αλλάξουν τα σύνορα, τα επόμενα θύματα θα είμαστε εμείς. Θα αποσταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια. Αν επικρατήσει η ζούγκλα στις διεθνείς σχέσεις, τα επόμενα θύματα θα είναι στη γειτονιά μας. Εμείς δεν θέλουμε να παγιωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών το ότι μπορεί να αλλάξουν τα σύνορα. Επιδιώκουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης του Λονδίνου. Ζούμε στο σταυροδρόμι ιστορικών, δομικών αλλαγών και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές και την πολιτική μας».
Σε σχέση με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε πως «βεβαίως είναι πρόκληση αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία, η οποία εισάγει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν φοβόμαστε να συζητούμε μαζί τους, αλλά και δεν συζητούμε υπό καθεστώς φόβου. Θέλουμε ενισχυμένο αρραγές μέτωπο στην κοινωνία και να συζητούμε τα θέματα αλλά όχι υπό καθεστώς φόβου. Έχουμε ενισχυμένη άμυνα, είμαστε μια ισχυρή χώρα και συζητούμε με σεβασμό και με προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία αποφεύγει τη νομική οδό γιατί ξέρει πως ο κόσμος θεωρεί ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Συζητούμε μόνο ένα θέμα, το οποίο είναι και η μοναδική μας διαφορά. Και ναι, είναι πρόκληση η Γαλάζια Πατρίδα γιατί δεν «πατάει» στο διεθνές δίκαιο. Μόλις ανοίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι αυτό. Προήδρευα της επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας. Προήδρευα 40 Τούρκων και Ευρωπαίων βουλευτών και με αυτή την ιδιότητα, μιλούσα σαν εκπρόσωπος των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, και όχι των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Και καταφέραμε να κάνουμε το διμερές πρόβλημα ευρωπαϊκό, να του προσδώσουμε ευρωπαϊκές διαστάσεις, να το κάνουμε πιο ορατό στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα».
Εν συνεχεία, ερωτηθείς για το εάν αμαυρώθηκε η δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως «υπήρξαν και φωτεινές στιγμές. Λάβαμε για παράδειγμα κοινές πρωτοβουλίες με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Υπάρχουν οι προσεγγίσεις οι μανιχαιστικές του άσπρου και του μαύρου. Εγώ ενδιαφέρομαι κυρίως για τις αποχρώσεις του γκρι. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. Ζούμε την καλύτερη δημοκρατία από συστάσεως ελληνικού κράτους. Η δημοκρατία μας θέλει ασφαλώς βελτίωση, όπως συνέβη με την ανάγκη ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης. Τα κόμματα της αριστεράς είναι στρυμωγμένα και στοχοποίησαν τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο εσωτερικό του ΕΛΚ. Όμως, το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζει πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές. Προς την ίδια κατεύθυνση, η Διεθνής Διαφάνεια τονίζει πως μέσα σε μια δεκαετία η Ελλάδα ανέβηκε 43 θέσεις. Και το ελληνικό κράτος αντέδρασε με αμεσότητα και με καίριο τρόπο».
Αναφερθείς στην πρόσφατη επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα και συνολικότερα, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κύριος Κεφαλογιάννης είπε: «Έχω συναντήσει τον Έντι Ράμα τέσσερις φορές και έχω δει τέσσερις φορές τον φίλο μου Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές. Η Αλβανία πρέπει να ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο προβλέπει και κατοχυρώνει την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας, προστασία των μειονοτήτων και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Εμείς ξέρουμε πως το αλβανικό κράτος αντιδρά, γιατί θέλει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο. Και καταθέσαμε έκθεση στην Ευρωβουλή για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Β. Ήπειρο και για την ορθή αντιμετώπιση της περίπτωσης του Φρέντι Μπελέρη. Το πρόβλημα είναι πρόβλημα των Αλβανών, είναι πρόβλημα δικό τους, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μερίμνησε έτσι ώστε αν δεν επιλυθούν όλα αυτά τα θέματα, δεν υπάρχει περίπτωση η Αλβανία να ενταχθεί στην Ε.Ε», ολοκλήρωσε ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.