Πολιτική

Αλλεπάλληλες “στροφές” στον αγώνα για τη δεύτερη θέση

Αλλεπάλληλες “στροφές” στον αγώνα για τη δεύτερη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση αποτελεί ένα από τα βασικότερα διακυβεύματα της Κυριακάτικης κάλπης.

Ο πρώτος είναι πρώτος, αλλά ποιος είναι ο δεύτερος; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα για την εκλογική αναμέτρηση σε μια εβδομάδα από σήμερα. Η Ν.Δ. έχει δεδομένη την εκλογική επικράτηση και το βασικό ερώτημα σε σχέση με το κυβερνών κόμμα είναι ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό που θα λάβει και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Το δεύτερο κόμμα αποτελεί τον μεγαλύτερο γρίφο των εκλογών, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η μάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον κεντροαριστερό χώρο αναμένεται να είναι σκληρή αυτή την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει να ανατρέψει την εικόνα και να ανακτήσει τη δεύτερη θέση που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους για την εκλογική αναμέτρηση.

Στην Κουμουνδούρου, εδώ και καιρό δεν υπάρχουν αναφορές ούτε για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές. Ακόμα και η αξίωση για ποσοστό άνω του 20%, που ήταν ο εναλλακτικός στόχος, εγκαταλείπεται.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, φαίνεται ότι θα επιθυμούσαν τη δεύτερη θέση, που θα επιβεβαίωνε τις αναφορές για “ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ”. Ωστόσο, με την τρέχουσα εξέλιξη, ακόμα και μια μικρή αύξηση του ποσοστού του κόμματος από το 11,84% που πήρε στις εθνικές εκλογές θα θεωρηθεί ως επιτυχία.

Καθώς οι ηγεσίες των δύο κομμάτων προσπαθούν να αποδείξουν τη νίκη τους στις εκλογές, υπάρχει ανησυχία για τις χαμηλές επιδόσεις. Αυτή η ανησυχία μπορεί να εκφραστεί ως αμφισβήτηση, εάν οι δημοσκοπικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν στις κάλπες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι προσδοκίες για τον Στέφανο Κασσελάκη ως ηγέτη που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν αποδειχθεί λανθασμένες για πολλά μέλη του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ η πεποίθηση ότι τα αυξημένα ποσοστά του Ιουνίου του 2023 ήταν το εφαλτήριο για την «ολική επαναφορά», δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το κόμμα δείχνει να αδυνατεί να ξεκολλήσει από τα ποσοστά γύρω στο 12% με 14%.

Στις 25 Ιουνίου 2023 οι κάλπες έκλεισαν με τον ΣΥΡΙΖΑ να καθηλώνεται στο 17,83% έχοντας χάσει περισσότερο από 40% του ποσοστού που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2019. Εκείνη τη μέρα το ΠΑΣΟΚ είδε τη δύναμή του να αυξάνεται κατά σχεδόν 50% και από το 8,10% του 2019 έφτασε στο 11,84%.

Η αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το ΠΑΣΟΚ να επανακερδίσει τους ψηφοφόρους που είχαν μεταβεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά φάνηκε ότι αυτό ήταν εφικτό, καθώς το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις μετά από λίγο καιρό.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε μια περίοδο εσωτερικών αναταραχών, με αλλαγή ηγεσίας, διπλή διάσπαση και αποχώρηση βουλευτών και στελεχών, και αμφισβήτηση της ικανότητας της νέας ηγεσίας να ενώσει το κόμμα και να διαμορφώσει νέα δυναμική.

Παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να επωφεληθεί σημαντικά από αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της PULSE, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στη δεύτερη θέση με ποσοστό μόλις 13%, ενώ ο τρίτος ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες και βρισκόταν στο 12% σε σχέση με τις εκλογές.

Μετά από δύο μήνες, σε μια νέα δημοσκόπηση από την ίδια εταιρεία, τα δύο κόμματα βρέθηκαν ισόπαλα στο 12%. Τι συνέβη για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα; Πρώτον, ήταν αναμενόμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπερνούσε την περίοδο εσωστρέφειας και θα ξεκινούσε μια διαδικασία επανασυσπείρωσης. Η επιβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Κασσελάκη στο συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου λειτούργησε ως αποτρεπτικός παράγοντας για τυχόν φωνές αμφισβήτησης και διαφωνίας. Το βράδυ της επόμενης Κυριακής θα δείξει αν και με ποια ένταση θα εμφανιστούν ξανά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του και επανέρχεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η άνοδος δεν είναι μαζική και ένα βασικό ερώτημα παραμένει: αν το νέο ακροατήριο που υποστηρίζει το κόμμα, με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, θα φτάσει στις κάλπες για να το υποστηρίξει στις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments