Πολιτική

Ερωτηματικά γύρω από το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Ερωτηματικά γύρω από το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [369978] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη επανατροφοδοτεί τα ερωτήματα που υπάρχουν στο δημόσιο διάλογο εδώ και μήνες.

Η ιδέα, αφότου εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να συστήνεται ο Στ. Κασσελάκης ως πλούσιος, αυτοδημιούργητος μπρούκλης, είχε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις, βαθύ σκεπτικό και δεν οφείλεται ούτε στο ναρκισσισμό, ούτε την απειρία του, όπως επιχείρησε να δικαιολογηθεί από τη Θεσσαλονίκη.

Στόχευε από την αρχή στο να ανακαλυφθεί πώς ένας άγνωστος 35χρονος ομογενής κατάφερε τόσο γρήγορα να αποκτήσει τη στήριξη πόρων και υποστηρικτών που του επέτρεψαν να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μόλις 20 μέρες. Η επιχειρηματική δραστηριότητά του στις ΗΠΑ, που βασίστηκε στον μύθο του αριστερού κροίσου με αδιάλειπτη εντιμότητα, ηθική και αποτελεσματικότητα, αποδείχτηκε η αιτία που ανατράπηκε το σύστημα Κασσελάκη.

Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ απομακρυσμένη από την απόδειξη του Πόθεν Έσχες του, αναζωογονεί τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στη δημόσια συζήτηση εδώ και μήνες σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Αμερική, τη φύση των εταιριών του, τις μεταβιβάσεις τους, τους αποδέκτες και τις ανταλλαγές που έγιναν κ.λπ.

Το πινακάκι, όπου τοποθετήθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία, ήταν πολύ κομψό για τις ανάγκες μιας οικογενειακής συγκέντρωσης φίλων και υποστηρικτών του Στέφανου, ώστε να μπορεί να επιδεικνύει με υπερηφάνεια ότι παρουσίασε το Πόθεν Έσχες του πριν από τις ευρωεκλογές.

Αλλά όπως το έχει συνήθεια ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πράγματα χειρότερα για εκείνον. 

Από τη μία, παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν πραγματικό “λύκο” της Wall Street, που κερδίζει χρήματα και μπόνους σε έναν σκληρό ανταγωνισμό και δημιουργεί κέρδη για τους μετόχους – σχεδόν 42,5 εκατομμύρια δολάρια μόνο το ’23 – ενώ από την άλλη, διαμαρτυρήθηκε ότι αισθάνεται σαν “πρόβατο ανάμεσα σε λύκους” όταν τον ρωτούν για την προέλευσή του.

Μεταξύ των ζωηρών περιγραφών για τη φτωχή γιαγιά του στην Κρήτη και την αριστερά, που την έχει στην καρδιά του αντί στο πορτοφόλι, αναγνώρισε αυτό για το οποίο κατηγορείται και κριτικάρεται πολιτικά από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να παραιτηθεί από εταιρίες στις οποίες συμμετείχε από τον Νοέμβριο, όπως ορίζει ο νόμος. Μια από αυτές τις εταιρίες, την OSIOS, με έδρα στον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ, μεταβιβάστηκε στις αρχές του ’24. Υπήρξαν επίσης αναφορές για επιστροφή χρημάτων από μια άλλη εταιρία για τα Χριστούγεννα του ’23 των εργαζομένων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον πίνακα που παρουσίασε, αναφέρονται επίσης τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου του Τάιλερ, όπως εξήγησε. Είναι παράξενο το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τους αντιπάλους του να μην επιτεθούν εναντίον του Τάιλερ, αλλά εναντίον του ίδιου. Ενώ κανείς δεν είχε θίξει το θέμα της περιουσίας και του έσχες του συζύγου του, αυτός επανέφερε με απόκρυφο τρόπο την επίθεση κατά της συζύγου του πρωθυπουργού. Χρησιμοποιώντας τις παλιές του τακτικές, αποκάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του κλέφτες και απατεώνες, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να καταστρέψουν το χαρακτήρα του. “Ξέρετε τι σημαίνει να υπερασπίζεστε την εντιμότητά σας;” ρώτησε με έντονη θεατρικότητα ο πρώην golden boy της Goldman Sachs και ταλαντούχος εφοπλιστής.

Λίγο πριν τις εκλογές του ‘23, όταν ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα podcast είχε ρωτηθεί αν εργάζεται σε μια εφοπλιστική εταιρία, με τη δημοσιογράφο να αναφέρεται στο βιογραφικό του. Τότε είχε απαντήσει ότι δεν εργάζεται σε εταιρία, αλλά έχει ιδρύσει τη δική του. Έχοντας λάβει κεφάλαια από Αμερικανούς επενδυτές, είχε δημιουργήσει έναν όμιλο εταιριών ναυτιλιακών, που περιλάμβανε πλοία από ποντοπόρα μέχρι πλοία για αστακούς. Ακόμα και σήμερα παραμένει μέτοχος σε αυτή την εταιρία.

Λίγο μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του ‘23 δήλωνε στο Σταύρο Θεοδωράκη «Νομίζω, ότι είμαι πολύ ευκατάστατος. Έχω μια ευχέρεια που θεωρητικά δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω στη ζωή μου αλλά όχι ευχέρεια να δαπανώ απερίσκεπτα. Δεν μπορώ να πάω να αγοράσω σπίτι 4 εκατ. ευρώ…». Δήλωνε μάλιστα ότι ψάχνει σπίτι να νοικιάσει. Μέχρι που έσκασε η… ευκαιριούλα που κυνηγάει κάθε αριστερός, με το διαμέρισμα των 1,8 εκατ. ευρώ που αγόρασε τελικά στο Κολωνάκι. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, ανέφερε: “Ποτέ δεν δήλωσα ότι είμαι πλούσιος. Μέχρι πρόσφατα, ήμουν σε συνεχή αγώνα και άγχος για να καλύψω τις προσωπικές μου ανάγκες.” Τη Δευτέρα βράδυ, αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη ότι εργάστηκε στην Αμερική και κέρδισε μερικά χρήματα.

Το φως που έριξε στον εαυτό του μεγαλώνει τις αμφιβολίες για το πώς κατάφερε να επιτύχει το αμερικανικό όνειρο και πώς επιθυμεί να το επαναλάβει στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος τους Έλληνες. Διαμαρτυρόμενος για την τιμή της φέτας, ο άνθρωπος που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, αγόρασε δύο αυτοκίνητα αξίας σχεδόν 350 χιλιάδων δολαρίων μέσα σε δύο χρόνια (2022 και 2023).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments