Πολιτική

Καλπάζει προς τις κάλπες το “τέρας της ακρίβειας”

Καλπάζει προς τις κάλπες το “τέρας της ακρίβειας”

Πηγή Φωτογραφίας: Midilibre.fr

Η ακρίβεια παραμένει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων.

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επαναλαμβάνει σε καθημερινή βάση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η «μάχη» ωστόσο ενάντια στις αυξήσεις τιμών εξακολουθεί να δίνεται χωρίς νέες παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης σε κάποιο από τα τρία βασικά πεδία επιβάρυνσης της καθημερινότητας των νοικοκυριών: Τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια.

Παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης ότι έχει επιτευχθεί εξορθολογισμός των τιμών στην ενέργεια με τις πρωτοβουλίες της, οι πληροφορίες για αυξήσεις έως και 70% στα πράσινα τιμολόγια του ρεύματος προκαλούν ανησυχία για τους καταναλωτές. Όταν η κυβέρνηση ρωτήθηκε αν προτίθεται να παρέμβει, απάντησε ότι ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει και θα φέρει περισσότερη ανταγωνιστικότητα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ανέμου στις τιμές της ενέργειας. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πολλούς μήνες οι τιμές ήταν χαμηλές, αλλά υπήρχαν κάποιες εξαιρετικές συνθήκες που οδήγησαν σε μια μικρή αύξηση των τιμών του ρεύματος. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση και ότι αν ένας πάροχος επιθυμεί να αυξήσει τις τιμές κατά 70%, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν άλλο πάροχο, καθώς μια τέτοια αύξηση δεν δικαιολογείται.

Παρά την πίεση για μέτρα κατά του πληθωρισμού των τροφίμων, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, λόγω περιορισμών στον προϋπολογισμό. Επίσης, παραμένει σε στάση αναμονής για αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών στην τιμολόγηση των προϊόντων τους.

Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη εστιάζεται στο να εμφανίζεται ο ίδιος σε ρόλο πρωταγωνιστικό σε αυτό το ζήτημα, ενώ η εξήγηση που δίνει σχετικά με τον λόγο που δεν ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία νωρίτερα, αλλά μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, είναι ότι ακριβώς επειδή έχουμε ευρωεκλογές, θέλει τώρα να δεσμεύσει την επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αυτό θα είναι πρώτο θέμα προτεραιότητας από την νέα Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός άφησε εξάλλου να εννοηθεί χθες ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διεκδικήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το «πολύ ισχυρό» χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό.

Οι προσδοκίες για μελλοντική αύξηση στην προσφορά σπιτιών, που αποτελούν το τρίτο πεδίο οικονομικής πίεσης για τα νοικοκυριά, εξαρτώνται επίσης από την εξέλιξη των δύο προεκλογικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού για το νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” και για περιοριστικά μέτρα στην βραχυχρόνια μίσθωση.

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το οποίο ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, συνδέεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την απόκτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την ετήσια βάση των ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη να κάνει ανακοινώσεις, όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments