Πολιτική

Μετακινήσεις ψηφοφόρων και κομματικές προσδοκίες λίγο πριν την κάλπη

Μετακινήσεις ψηφοφόρων και κομματικές προσδοκίες λίγο πριν την κάλπη

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η ΝΔ διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, αλλά σημειώνει σημαντικές απώλειες στα δεξιά της.

Λίγες ηµέρες πριν από την κάλπη καταγράφονται µετακινήσεις µεταξύ των κοµµάτων που δηµιουργούν αλληλοεπικαλύψεις και ανατροφοδοτήσεις που περιπλέκουν το πολιτικό τοπίο και δυσχεραίνουν την ακριβή εκτίµηση της εκλογικής επιρροής του κάθε πολιτικού φορέα.

Οι πολίτες, υπό την επήρεια της χαλαρής ψήφου που δημιουργούν οι ευρωεκλογές, εμφανίζονται να περιπλανιούνται στο κομματικό περιβάλλον χωρίς να έχουν πάρει την τελική τους απόφαση, δείχνοντας τη διάθεση για εκλογικά πειράματα.

Φυσικά, αυτή η πειραματική διάθεση δεν μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό των εκλογών, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, τουλάχιστον όσον αφορά την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Διακυβεύονται κυρίως η σειρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και το μέγεθος της διαφαινόμενης φθοράς του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ν.∆. ανεβάζει τη συσπείρωσή της προσεγγίζοντας το 70% και περιορίζει τις διαρροές στα δεξιά της και συγκεκριµένα προς την Ελληνική Λύση. Η δεξιά αυτή µετατόπιση ωστόσο του κυβερνώντος κόµµατος προκαλεί αντισυσπειρώσεις στο Κέντρο όπου καταγράφονται απώλειες της τάξης του 2,6% προς το ΠΑΣΟΚ, 3,4% προς τους ∆ηµοκράτες του Α. Λοβέρδου, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ µε 3,1%.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 63,6%, µε τις εκροές να είναι σταθερές εδώ και µεγάλο διάστηµα προς τη Νέα Αριστερά µε 10,5% και το ΚΚΕ µε 4%, ενώ το ισοζύγιο µε το ΠΑΣΟΚ εµφανίζεται ισορροπηµένο. Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταγράφονται µε υψηλούς βαθµούς συσπείρωσης, µε την τελευταία να απορροφά περισσότερο από το 1/4 των Σπαρτιατών. Ένα τµήµα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ανιχνεύεται µεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταγράφεται και µία ταλάντωση ανάµεσα στη Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη των Ευρωεκλογών εξελίσσεται σε ζήτημα πολιτικών αρχηγών, που  επωμίζονται σχεδόν ολόκληρη την εκστρατεία των κομμάτων τους. Και αν για τον κ. Κασσελάκη αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο, γιατί γι ‘ αυτόν είναι η πρώτη αναμέτρηση που δίνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο παρατεταμένης αποχής, διεξάγει εκστρατεία με τα χαρακτηριστικά των εθνικών εκλογών και πραγματοποιεί επισκέψεις και περιοδείες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Και οι δύο άλλωστε επιχειρούν να επιβεβαιώσουν τα κεκτηµένα: ο µεν κ. Μητσοτάκης ότι διαθέτει την εµπιστοσύνη της πλειοψηφίας και ότι έχει µπροστά του µια καθαρή τριετία, στην οποία θα µπορέσει να εφαρµόσει το κυβερνητικό του πρόγραµµα, ο δε Στ. Κασσελάκης ότι είναι ο νέος επικεφαλής του χώρου που ήρθε για να µείνει και να οδηγήσει το κόµµα του στην επόµενη εθνική αναµέτρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments