Ελλάδα

«Κύμα» 42.000 φορο-ελέγχων «χτυπά» νησιά και τουριστικές περιοχές

«Κύμα» 42.000 φορο-ελέγχων «χτυπά» νησιά και τουριστικές περιοχές

Πηγή Φωτογραφίας: greektravel.com

«Λουκέτα» από 48 ώρες έως 10 ημέρες σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις ή δεν διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους στα myDATA

«Απόβαση» σε νησιά και τουριστικούς χερσαίους προορισμούς δρομολογεί η ΑΑΔΕ για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως του ΦΠΑ και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα. Στο επίκεντρο των φορο-ελεγκτών θα βρεθούν τα νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας με έντονη τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν πάνω από 42.000 φορολογικοί έλεγχοι οι οποίοι θα διενεργούνται σε καθημερινή βάση ακόμα και τις αργίες, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Έμφαση δίνεται στην έκδοση αποδείξεων και παραστατικών, τη διαβίβαση των στοιχείων των αποδείξεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myDATA και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα όπως η επιβολή προστίμων και τα «λουκέτα».

Οι φορο-ελεγκτές θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, και τους επαγγελματίες για τα POS ενώ μέσω της εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣlive» θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, θα βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης και θα προχωρούν στην έκδοση και την κοινοποίηση σημειώματος για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται φόροι και πρόστιμα.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Όσοι εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις για λιανικές πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών ή να μην έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA θα βλέπουν τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να βάζουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους από δύο έως και δέκα ημέρες.

«Λουκέτα» Ειδικότερα σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης θα προχωρούν στο κλείσιμο καταστημάτων:

Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών. Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments