Ελλάδα

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024 – Δες σε ποιο εκλογικό τμήμα και σχολείο

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024 – Δες σε ποιο εκλογικό τμήμα και σχολείο

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία....

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024. Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε και σε ποιο σχολείο μέσω της εφαρμογής του ΥΠΕΣ.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), θα ανοίξει απευθείας η σελίδα αναζήτησης του εκλογικού κέντρου.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

Επώνυμο Όνομα Όνομα Πατέρα Όνομα Μητέρας Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο, δηλαδή το σχολείο στο οποίο πρέπει να πάτε για να ψηφίσετε.

Υπογραμμίζεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα. Συνεπώς, κάποιος που βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να ψηφίσει, μπορεί να το κάνει με επιστολική ψήφο, αρκεί να έχει προλάβει να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 29 Απριλίου 2024 και ήδη αποστέλλονται οι φάκελοι.

Ευρωεκλογές 2024: Με ποια έγγραφα ψηφίζω

Οι εκλογείς θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, πως για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και συγκεκριμένα έγγραφα για τον απαραίτητο έλεγχο, δηλαδή:

Ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Πόσοι σταυροί μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές 2024

Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές για Ελλάδα για την περίοδο 2024-2029.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments