Κίνα: Το Chang’e 6 αποσεληνώθηκε επιτυχώς – Μετέφερε δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Πηγή Φωτογραφίας: news.sky.com
Τμήμα διαστημικού σκάφους της κινεζικής αποστολής Chang’e 6 αποσεληνώθηκε επιτυχώς σήμερα, μεταφέροντας δείγματα που συγκεντρώθηκαν από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, μεταδίδει κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Η μονάδα ανύψωσης («ascender»), η οποία μεταφέρει δείγματα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής Chang’e 6 «υψώθηκε από το έδαφος» της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης, επίτευγμα «άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία της σεληνιακής εξερεύνησης», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Το Chang’e 6 προσεληνώθηκε την Κυριακή στην πελώρια λεκάνη του Νότιου Πόλου – Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, εξήγησε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο την κινεζική υπηρεσία διαστήματος.
China’s Chang’e 6 mission has completed the most important part of its lunar adventure as its sample-loaded ascender lifted off from the moon’s far side on Tuesday morning. #space #moon https://t.co/UzisIt5buZ pic.twitter.com/BtYRkwYC76
— China Daily (@ChinaDaily) June 4, 2024
Η αποστολή, προβλεπόμενης διάρκειας 53 ημερών, άρχισε την 3η Μαΐου, με σκοπό κυρίως να συγκεντρωθούν δείγματα από την πλευρά της Σελήνης η οποία σπανίως εξερευνάται. Το όχημα για τον σκοπό αυτό ήταν εφοδιασμένο με τρυπάνι, για να συλλεχθούν δείγματα από το σεληνιακό υπέδαφος, καθώς και ρομποτικό χέρι, για να ληφθούν δείγματα από την επιφάνεια.
Αφού συγκεντρώθηκαν τα δείγματα, ξεδιπλώθηκε και τοποθετήθηκε «εθνική σημαία» της Κίνας «στην αθέατη πλευρά της Σελήνης για πρώτη φορά», πρόσθεσε το Νέα Κίνα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης – αποκαλείται έτσι επειδή είναι αθέατη από τη Γη, όχι επειδή δεν φθάνουν σε αυτήν ακτίνες του Ήλιου – είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την έρευνα, καθώς οι κρατήρες εκεί δεν έχουν καλυφθεί τόσο από αρχαίες ροές λάβας όσο αυτές της πλευράς που είναι πιο κοντινή και ορατή.
Τα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού εκτιμάται πως θα βοηθήσουν να κατανοηθεί καλύτερα πώς σχηματίστηκε ο φυσικός δορυφόρος της Γης.
📸Finally! CNSA/CASC revealed footage of Chang’e-6 sampling on the far side of the moon, after it left the moon surface. Full HD:https://t.co/uhy27x26PI pic.twitter.com/XORTvvKzlK
— CNSA Watcher (@CNSAWatcher) June 4, 2024
Το 2019, η Κίνα είχε ήδη στείλει διαστημικό όχημα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που όμως δεν προχώρησε στη συλλογή δειγμάτων.
Το Πεκίνο έχει στόχο να αναπτύξει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030 και να κατασκευάσει σεληνιακή βάση.
Η ταχεία πρόοδος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος προκαλεί ωστόσο ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Τον Απρίλιο ο Μπιλ Νέλσον, ο επικεφαλής της NASA, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε «κούρσα» με την Κίνα.
«Θεωρούμε ότι μεγάλο μέρος αυτού που αποκαλούν πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικό πρόγραμμα», τόνισε καταθέτοντας σε επιτροπή αρμόδια για τις κρατικές δαπάνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας