Γεωπολιτικά

Λαβρόφ: Οι γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμος στόχος»

Λαβρόφ: Οι γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμος στόχος»

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov looks on during a joint news conference with Greek Foreign Minister Nikos Dendias at the Foreign Ministry in Athens, Greece, October 26, 2020. REUTERS/Costas Baltas

Σκληρή γλώσσα και απειλές από τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απέρριψε τη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία που θα γίνει αργότερα αυτόν τον μήνα στην Ελβετία και στην οποία δεν προσκλήθηκε η Μόσχα. «Αυτή η διάσκεψη δεν έχει κανένα νόημα»

Οποιοσδήποτε γάλλος στρατιωτικός εκπαιδευτής στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμος στόχος» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε την 4η Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αφρική, όπου η απογοήτευση με τη Δύση έχει στρέψει αρκετές χώρες προς τη Μόσχα. Ο Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζαν Κλοντ Γκακόσο, γράφει ο Guardian. «Οσον αφορά τους γάλλους εκπαιδευτές, νομίζω ότι βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στους στρατιωτικούς εκπαιδευτές που έχει δηλώσει πρόθεση να στείλει η Γαλλία προκειμένου να εκπαιδεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα. «Ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή μισθοφόροι επί ουκρανικού εδάφους αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις μας». Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «οι άνδρες που εκπαιδεύουν τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχουν καμία ασυλία και δεν έχει σημασία αν είναι Γάλλοι ή όχι».

Η ουκρανική ανώτατη στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ήδη υπογράψει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να επιτρέψει σε γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε ουκρανικά εκπαιδευτικά κέντρα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει «φήμες ή αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν». Είπε ότι θα αναφερθεί λεπτομερώς στην υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 80ής επετείου της D-day αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το γραφείο του Μακρόν απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις Λαβρόφ και Πεσκόφ. Ο Λαβρόφ έχει επισκεφθεί την αφρικανική ήπειρο πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να λάβει από τις αφρικανικές χώρες περαιτέρω υποστήριξη εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ορισμένες αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν εκφράσει έντονη απογοήτευση από τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους τους, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικοί από αυτούς έχουν στραφεί στη Ρωσία για να αναζητήσουν βοήθεια στην καταπολέμηση των ισλαμικών εξεγέρσεων. Ο Λαβρόφ απέρριψε επίσης τη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στην Ελβετία και στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ρωσία. «Αυτή η διάσκεψη στην Ελβετία δεν έχει κανένα νόημα» είπε. «Το μόνο νόημα που μπορεί να έχει είναι να προσπαθήσει να συντηρήσει το αντιρωσικό μπλοκ, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης». Η Δημοκρατία του Κονγκό ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Λαβρόφ. Επισκέφθηκε τη Γουινέα τη Δευτέρα και συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Αργά την Τρίτη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, ανέφεραν οι Αρχές της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την Τετάρτη ο Λαβρόφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιμπραήμ Τραορέ, τον ηγέτη της χώρας που ανέλαβε την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments