Γεωπολιτικά

Ο Φιντάν επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κίνα

Ο Φιντάν επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Foreign Minister Hakan Fidan (L) shakes hands with Chinese Foreign Minister Wang Yi, Beijing, China, June 4, 2024. (AA Photo)

Πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην περιοχή των Ουιγούρων από το 2012

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έφτασε στο Πεκίνο για να μεταβεί στην Κίνα ως κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας. Ο Φιντάν πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Τσεν Γουενκίνγκ, ανώτερο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτός από τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Φιντάν θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας TRT, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην περιοχή των Ουιγούρων από το 2012

Μετά τις συναντήσεις του στο Πεκίνο, ο Φιντάν πρόκειται επίσης να μεταβεί στο Ουρούμτσι και το Κασγκάρ στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα, σηματοδοτώντας την πρώτη τουρκική επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην περιοχή μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2012.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κάποτε είχε επικρίνει ανοιχτά το Πεκίνο για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας, είχε κατηγορήσει την Κίνα ότι διέπραξε «γενοκτονία» κατά των Ουιγούρων το 2009. Αργότερα μείωσε την κριτική του τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς με την παγκόσμια δύναμη.

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορεί την Κίνα ότι καταπιέζει τους Ουιγούρους, φυλακίζοντας δεκάδες χιλιάδες από τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε μια προσπάθεια να τους αφαιρέσει τη μουσουλμανική τους ταυτότητα. Το Πεκίνο, με τη σειρά του, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα στρατόπεδα έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του αυτονομισμού και την παροχή «εκπαίδευσης» για την αποριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Η Τουρκία φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες διασπορές Ουιγούρων στον κόσμο. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Φεβρουάριο έξι άτομα ύποπτα για κατασκοπεία για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, σηματοδοτώντας μια σπάνια δημόσια αναμέτρηση με την ασιατική δύναμη.

Συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια και σε άλλους τομείς

Στο Πεκίνο, ο Φιντάν και Κινέζοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Φιντάν έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στην Κίνα για συνομιλίες που αφορούν έναν τρίτο πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας. Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το εργοστάσιο, μιλώντας μετά την επίσκεψη.

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ασία και ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της στον κόσμο, με τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών να ξεπερνά τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Κίνα, καθώς το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι εντυπωσιακά υπέρ της Κίνας, με τις εισαγωγές της Τουρκίας από την Κίνα να ξεπερνούν πέρυσι τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι ταξίδεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο, σε μια από τις πρώτες επισκέψεις του στο εξωτερικό μετά τον διορισμό του στη θέση του τον ίδιο μήνα.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments