Γεωπολιτικά

Οι ακροδεξιοί “φίλοι” του Νετανιάχου θα ανατρέψουν την κυβέρνηση με αφορμή την πρόταση Μπάιντεν για τη Γάζα;

Οι ακροδεξιοί “φίλοι” του Νετανιάχου θα ανατρέψουν την κυβέρνηση με αφορμή την πρόταση Μπάιντεν για τη Γάζα;

Πηγή Φωτογραφίας: File - Prime Minister Benjamin Netanyahu (right) speaks with Finance Minister Bezalel Smotrich during a cabinet meeting at the Prime Minister's Office in Jerusalem on June 18, 2023. (Amit Shabi/Pool)

Θα μπορούσε να πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οι ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ δήλωσαν ότι δεν θα παραμείνουν σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχθεί μια συμφωνία στην οποία η Χαμάς δεν θα συντριβεί.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους ακροδεξιούς εταίρους του να απορρίψει την πρόταση απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αντιμετωπίζοντας απειλές ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου έχει κάνει αρκετές δηλώσεις αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις παραμέτρους μιας αρχικής εκεχειρίας έξι εβδομάδων την Παρασκευή, προσφέροντας “χλιαρή” υποστήριξη στην πρόταση του, λέγοντας παράλληλα ότι το Ισραήλ δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς στη Γάζα.

Εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από την ακροδεξιά, σύμφωνα με το ισραηλινό Κανάλι 12, ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στα μέλη της Κνεσέτ σε μια κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ότι «η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής», προσθέτοντας: «Ο πόλεμος θα σταματήσει για να επιστρέψουν οι όμηροι και μετά θα κάνουμε συζητήσεις. Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε στο κοινό».

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει τρεις φάσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. Στην πρώτη, η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, θα απελευθερωθούν γυναίκες, ηλικιωμένοι και τραυματίες όμηροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός θα σταματήσει τα πυρά και θα αποσυρθεί από τις αστικές ζώνες και οι κάτοικοι της Γάζας θα επιτραπεί να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μέρη θα διαπραγματευτούν τις ακριβείς παραμέτρους της δεύτερης φάσης, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση των άλλων ομήρων, στρατιωτών, με αντάλλαγμα μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός. Από τους περίπου 120 ομήρους που παραμένουν στη Γάζα, το Ισραήλ λέει ότι έχει επιβεβαιώσει ότι 37 είναι νεκροί, αν και αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα υψηλότερος. Η τρίτη φάση θα έβλεπε την επιστροφή των σωμάτων που κρατούνται και από τις δύο πλευρές και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Η πρόταση έχει παρουσιαστεί και εγκριθεί από το μικρότερο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan αποκάλυψε την Κυριακή ότι ο Νετανιάχου αρνήθηκε τα αιτήματα του ευρύτερου υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας, φοβούμενος ότι οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να διαρρεύσουν από τα μέσα ενημέρωσης.

«Η Χαμάς επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει θετικά και με εποικοδομητικό τρόπο κάθε πρόταση που βασίζεται στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων στις θέσεις τους, μαζί με την εκπλήρωση μιας πραγματικής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, εάν η κυβέρνηση ανακοινώσει σαφώς τη δέσμευσή της για μια τέτοια συμφωνία», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Προβλέποντας τις αντιδράσεις των ακροδεξιών εταίρων του την Παρασκευή, το γραφείο του Νετανιάχου τόνισε ότι η νέα πρόταση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτής της αποστολής, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας. Αυτοί περιλαμβάνουν την επιστροφή των ομήρων μας και την εξάλειψη των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν, αρκετοί υπουργοί τάχθηκαν κατά του σχεδίου.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε την Παρασκευή: «Μίλησα με τον πρωθυπουργό και του ξεκαθάρισα ότι δεν θα είμαι μέλος μιας κυβέρνησης που θα συμφωνήσει με την πρόταση που παρουσιάστηκε, τερματίζοντας τον πόλεμο χωρίς την καταστροφή της Χαμάς και χωρίς να φέρει πίσω όλους τους ομήρους».

Την Κυριακή, ο Σμότριτς συναντήθηκε με τους ραβίνους που συμβουλεύουν το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού για να συζητήσουν αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση σε περίπτωση που η προτεινόμενη συμφωνία προχωρήσει, ανέφερε το Kan.

Αργότερα τη Δευτέρα, ο Σμότριτς κατηγόρησε το υπουργικό συμβούλιο πολέμου για «επικίνδυνη διαχείριση» της κατάστασης. Απευθυνόμενος σε μέλη του δεξιού φόρουμ Gvura, ο Σμότριτς δήλωσε: «Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει αυτή την πρόταση και να παραδοθεί, δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν και θα ενεργήσουμε για να αντικαταστήσουμε την αποτυχημένη ηγεσία με μια νέα». Ο Σμότριτς πρόσθεσε: “Είπα στον πρωθυπουργό, ότι εμείς, μαζί με τις οικογένειες των πεσόντων και το μεγαλύτερο μέρος του λαού του Ισραήλ, θα σταθούμε στο πλευρό σας σε όλη τη διαδρομή προς τη νίκη, αλλά θα σταθούμε εναντίον σας με όλη μας τη δύναμη, αν επιλέξετε την παράδοση και την ήττα”.

Ο Μπεν-Γβιρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της εθνικιστικής παράταξης Jewish Power, απείλησε επίσης με αποχώρηση σε περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή, δηλώνοντας: «Εάν ο πρωθυπουργός εκτελέσει την απερίσκεπτη συμφωνία υπό τους όρους που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι οποίοι σημαίνουν το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη της εξόντωσης της Χαμάς, η Jewish Power θα διαλύσει την κυβέρνηση».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τη Δευτέρα, ο Μπεν-Γβιρ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «ωραιοποιεί» τις λεπτομέρειες της πρότασης. «Τον ρώτησα αν θα μπορούσα να δω το προσχέδιο της συμφωνίας και συμφώνησε και είπε ότι μπορώ να έρθω στο γραφείο του για να δω το προσχέδιο με τα μάτια μου», δήλωσε ο Μπεν Γκβίρ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι του είπαν οι συνεργάτες του Νετανιάχου ότι «δεν υπάρχει προσχέδιο» για να το δει.

Θα μπορούσε να πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου;

Ο Νετανιάχου θα μπορούσε πράγματι να αντιμετωπίσει μια επιλογή μεταξύ της επίτευξης μιας συμφωνίας ομηρίας και της διατήρησης της κυβέρνησής του.

Δεν είναι σαφές πόσο πραγματική είναι η απειλή της ακροδεξιάς να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Καθώς ο συνασπισμός του Νετανιάχου είναι ο πιο δεξιός στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ, θα ήταν δύσκολο για τα κόμματα να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί την έριξαν, αν αυτό θα προκαλούσε νέες εκλογές.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι ο Νετανιάχου γίνεται ισχυρότερος, αλλά δεν θα διατηρούσε την πλειοψηφία της Κνεσέτ αν τα δύο ακροδεξιά κόμματα, τα οποία κατέχουν μαζί 13 έδρες, αποχωρούσαν από την κυβέρνηση, υπονομεύοντας την πλειοψηφία των 64 εδρών του Νετανιάχου στην αίθουσα των 120 εδρών.

Ο “Θρησκευτικός Σιωνισμός” και η “Εβραϊκή Δύναμη” κατέβηκαν σε ένα ψηφοδέλτιο στις τελευταίες εκλογές, αλλά δεν είναι σαφές αν οι πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε παρόμοια συμφωνία την επόμενη φορά. Η τελευταία δημοσκόπηση προέβλεπε ότι ο “Θρησκευτικός Σιωνισμός” του Σμότριτς θα λάβει τέσσερις έδρες στην Κνεσέτ, το ελάχιστο όριο για την είσοδο στην Κνεσέτ, αλλά προηγούμενες δημοσκοπήσεις του έδιναν χαμηλότερα ποσοστά.

Πολιτικό δίχτυ ασφαλείας

Αν ο Νετανιάχου προχωρήσει στη συμφωνία, ενδέχεται να βρει απέναντί του όχι μόνο την ακροδεξιά, αλλά και μέλη του ίδιου του κόμματός του, του Λικούντ.

Ο υπουργός Διασποράς Amichai Chikli δήλωσε την Κυριακή: «Υπάρχουν ορισμένοι όροι που δεν μπορούμε να δεχτούμε, δηλαδή να τερματιστεί ο πόλεμος ενώ η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί ως στρατιωτική και πολιτική ομάδα. Αυτό είναι αδύνατο». Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για αστείο. Η ναζιστική Γερμανία και η Ιαπωνία παραδόθηκαν γονατιστές, και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Χαμάς».

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ζητά εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι επέτρεψε την επίθεση της Χαμάς με μια σειρά στρατιωτικών, μυστικών και διπλωματικών αποτυχιών. Παρόλα αυτά, ο Λαπίντ έχει επίσης τονίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι το κόμμα του Yesh Atid θα προσφέρει στον Νετανιάχου ένα δίχτυ ασφαλείας αν χρειαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας ομηρίας και θα υποστηρίξει τον Νετανιάχου σε περίπτωση που η ακροδεξιά προσπαθήσει να διαλύσει την Κνεσέτ σε μια προσπάθεια να εμποδίσει μια συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ο Μπένι Γκαντζ, πρώην αρχηγός των IDF και στέλεχος της αντιπολίτευσης που προσχώρησε σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σε καιρό πολέμου τον Οκτώβριο, έθεσε πρόσφατα την 8η Ιουνίου ως προθεσμία για τον Νετανιάχου να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, αλλιώς θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments