Διεθνή

Ο Φάουτσι, το Κογκρέσο και η προέλευση του κορονοϊού

Ο Φάουτσι, το Κογκρέσο και η προέλευση του κορονοϊού

Πηγή Φωτογραφίας: georgetown.edu

Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας κρούσης για τον κορονοϊό κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι ουδέποτε απέκρυψε πληροφορίες για την προέλευση του ιού, ειδικά σε ό,τι αφορά τα σενάρια διαρροής του από κινεζικό εργαστήριο

Ο δρ Αντονι Φάουτσι είναι διακεκριμένος ανοσολόγος αλλά το ευρύ κοινό τον γνώρισε με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, αφού διετέλεσε για μεγάλο διάστημα επικεφαλής στην επιστημονική ομάδα κρούσης του Λευκού Οίκου για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που κόστιζε τη ζωή τουλάχιστον 1,2 εκατ. Αμερικανών. Βρέθηκε, επίσης, στο επίκεντρο έντονης κριτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικανούς να του χρεώνουν μια σειρά από λάθος χειρισμούς και «ατασθαλίες». Χθες, ο Αντονι Φάουτσι βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου (σε μια αρμόδια υποεπιτροπή) για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τη συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης. Ηταν μια ακρόαση δημόσια, με σκληρές ερωτήσεις, με στιγμές έντασης –μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών– και με συναισθηματική φόρτιση, όταν ο Φάουτσι μίλησε για τις απειλές εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του.

Ο Αντονι Φάουτσι είπε πως είναι παράλογο να του προσάπτουν ότι απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού – ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των πολεμίων του. Αμφισβήτησε ευθέως τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων που υποδήλωναν ότι ο ιός μπορεί να είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Διάβασε μάλιστα –όπως μετέδωσε το BBC– αποσπάσματα από ένα email που ο ίδιος έστειλε τον Φεβρουάριο του 2020. Σε αυτό προέτρεπε έναν συνάδελφό του που ανησυχούσε για το ενδεχόμενο εργαστηριακής διαρροής να εξετάσει τα σχετικά στοιχεία «το συντομότερο δυνατό» και να αναφέρει τα ευρήματά του στις αρμόδιες Αρχές. «Είναι αδιανόητο διαβάζοντας κάποιος αυτό το email να συμπεράνει ότι προσπαθούσα να καλύψω την πιθανότητα διαρροής στο εργαστήριο», είπε. Τα περί εργαστηριακής διαρροής συνδέονται και με την (αμερικανική) χρηματοδότηση της έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Η ιδιωτική εταιρεία EcoHealth Alliance είχε λάβει επιχορήγηση από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) για να εξετάσει κορονοϊούς προερχόμενους από νυχτερίδες. Ορισμένα από τα κεφάλαια αυτής της επιχορήγησης δόθηκαν στο Ινστιτούτο της Γουχάν, στο πλαίσιο ερευνητικού συμφώνου το οποίο τερματίστηκε τον Απρίλιο του 2020. «Πάντα έλεγα, και το λέω και τώρα, ότι έχω ανοιχτό μυαλό ως προς την προέλευση (του κορονοϊού). Αλλά ξέρω με βεβαιότητα ότι οι ιοί που χρηματοδοτήθηκαν από το NIH, δεν θα μπορούσαν να είναι ο πρόδρομος του SARS-CoV-2», επεσήμανε ο δρ Φάουτσι.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση στο ερώτημα της προέλευσης του πανδημικού κορονοϊού. Πέρυσι, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν βρήκαν καμία άμεση απόδειξη ότι η νόσος Covid-19 ξέσπασε λόγω «ατυχήματος» σε κινεζικό εργαστήριο. Σε έκθεσή τους, οι υπηρεσίες αναφέρουν ότι τόσο η φυσική όσο και η εργαστηριακή προέλευση του ιού παραμένουν εύλογα σενάρια. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι Ρεπουμπλικανοί συμμετέχοντες στην υποεπιτροπή επιχειρήσαν να «στριμώξουν» τον Φάουτσι για την υπόθεση του Ντέιβιντ Μόρενς, ο οποίος υπήρξε σύμβουλός του και έχει παραδεχθεί ότι «πείραξε» emails που αφορούσαν τις συνεργασίες της Γουχάν με την EcoHealth. Ο Φάουτσι δήλωσε άγνοια. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απειλές που έχει δεχτεί. «Κάθε φορά που κάποιος λέει ότι είμαι υπεύθυνος για τον θάνατο ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι απειλές για τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου αυξάνονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments