Nέα της αγοράς

Σκάνδαλο στην αυτοκινητοβιομηχανία: Η Toyota σταματά τις πωλήσεις τριών αυτοκινήτων

Σκάνδαλο στην αυτοκινητοβιομηχανία: Η Toyota σταματά τις πωλήσεις τριών αυτοκινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: mag.toyota.co.uk

«Παραμελήσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης και κατασκευάσαμε μαζικά τα αυτοκίνητά μας χωρίς πρώτα να λάβουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Toyota Akio Toyoda

Η Ιαπωνία ανέστειλε την παράδοση και τις πωλήσεις έξι οχημάτων -μεταξύ των οποίων τρία που κατασκευάζει η Toyota Motor Corp- κλιμακώνοντας ένα σκάνδαλο ασφάλειας που έχει εμπλέξει μια «χούφτα» από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Η Toyota υπέβαλε λανθασμένα δεδομένα κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφάλειας πεζών για τρία τρέχοντα μοντέλα – το Corolla Fielder, το Corolla Axio και το Yaris Cross – και χρησιμοποίησε τροποποιημένα οχήματα δοκιμών κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφάλειας σύγκρουσης για τέσσερα προηγούμενα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του Crown, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Μεταφορών. Η Toyota ήταν μεταξύ πέντε αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των Honda Motor Co. και Mazda Motor Corp., που βρέθηκαν να έχουν παραποιήσει δεδομένα ασφαλείας κατά την υποβολή αίτησης για πιστοποίηση, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Παραμελήσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης και κατασκευάσαμε μαζικά τα αυτοκίνητά μας χωρίς πρώτα να λάβουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Toyota Akio Toyoda στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Γι’ αυτό ζητάμε συγγνώμη από τους πελάτες μας και όλους τους λάτρεις της αυτοκίνησης».

Η Toyota δήλωσε ότι η διακοπή των αποστολών θα επηρεάσει δύο γραμμές συναρμολόγησης που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή 130.000 μονάδων ετησίως. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο κατασκεύασε και πούλησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα το 2023.

Εν τω μεταξύ, η Mazda δήλωσε ότι κατασκεύασε αποτελέσματα δοκιμών και παραποίησε τις μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμές σύγκρουσης σε πέντε μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Mazda2 και Roadster RF, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας τη Δευτέρα. Οι παρατυπίες εντοπίστηκαν σε πάνω από 150.000 μονάδες που παρήγαγε η αυτοκινητοβιομηχανία από το 2014 για την αγορά της Ιαπωνίας.

«Θα αναλάβουμε το κόστος που προέκυψε στους προμηθευτές λόγω της διακοπής των αποστολών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mazda, Μασαχίρο Μόρο, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα καταβάλει προσπάθειες για να αποτρέψει την επανάληψη των παραλείψεων. Η διακοπή είναι πιθανό να επηρεάσει 3.500 παραγγελίες και η αυτοκινητοβιομηχανία δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο ανάκλησης.

Ο Μόρο απέδωσε τα προβλήματα με τα δεδομένα σε παρερμηνείες των εργαζομένων σε ασαφή εγχειρίδια διαδικασιών και όχι σε «οργανωτική συγκάλυψη» ή «κακόβουλη παραποίηση».

Ξεχωριστά, η Honda βρέθηκε να έχει παραποιήσει δεδομένα που σχετίζονται με τον θόρυβο και την απόδοση του βενζινοκινητήρα, επηρεάζοντας περισσότερες από 3 εκατομμύρια μονάδες. Παρόλα αυτά, οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους, στα οποία περιλαμβάνονται τα Accord και Odyssey, καθώς πληρούν τα νομικά πρότυπα. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν διαπίστωσε καμία παραποίηση για τα αυτοκίνητα που πωλούνται σήμερα ή για τα επερχόμενα μοντέλα.

Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν πτώση 1,8% στο Τόκιο. Οι μετοχές της Mazda υποχώρησαν κατά 3,3%, ενώ η Yamaha Motor Co. υποχώρησε κατά 0,6%. Η Suzuki Motor Corp. έκλεισε 1,5% υψηλότερα μετά από μείωση των προηγούμενων κερδών.

Κρίση εμπιστοσύνης

Τα ευρήματα αποτελούν το τελευταίο πλήγμα σε μια βαθύτερη κρίση εμπιστοσύνης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας. Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Μεταφορών διέταξε σχεδόν 90 κατασκευαστές να επανεξετάσουν τις διαδικασίες δοκιμών τους μετά την αποκάλυψη απάτης δεκαετιών σε δύο θυγατρικές εταιρείες της Toyota.

Τον Δεκέμβριο, μια εσωτερική έρευνα της Daihatsu Motor Co. έδειξε ότι τα περισσότερα από τα οχήματά της δεν είχαν δοκιμαστεί σωστά για την ασφάλεια σύγκρουσης. Η Toyota Industries Corp. ανέστειλε επίσης όλες τις αποστολές κινητήρων τον Ιανουάριο, αφού μια έρευνα αποκάλυψε ότι είχε παραποιήσει στοιχεία για την απόδοση ισχύος.

Οι τελευταίες έρευνες ακολουθούν μια σειρά σκανδάλων που αφορούν τις Nissan Motor Co., Mazda και Suzuki και εκτείνονται πάνω από μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της παραποίησης των εκπομπών ρύπων και των δεδομένων οικονομίας καυσίμου. Η κατασκευάστρια εταιρεία αερόσακων Takata Corp. κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2017 μετά από μία από τις πιο διάσημες κρίσεις ανάκλησης στον κόσμο.

Από τις 68 υποθέσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στον τελευταίο γύρο ερευνών, το υπουργείο διαπίστωσε επίσης παραβάσεις σε τέσσερις άλλους κατασκευαστές: Honda, Mazda, Yamaha Motor και Suzuki. Το υπουργείο διέταξε τις πέντε αυτοκινητοβιομηχανίες να αναστείλουν τις αποστολές όλων των οχημάτων με ελαττωματικές πιστοποιήσεις.

Η έρευνα του υπουργείου συνεχίζεται και από τις 17 εταιρείες που βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα, η Toyota είναι η μόνη στην οποία έχουν αποκαλυφθεί ζητήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments