Nέα της αγοράς

Στο 55,6% έφθασε η Eurobank στην Ελληνική – Oι λεπτομέρειες της Δημόσιας Πρότασης

Στο 55,6% έφθασε η Eurobank στην Ελληνική – Oι λεπτομέρειες της Δημόσιας Πρότασης

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Η δημόσια πρόταση είναι υποχρεωτική αφού ξεπέρασε το κρίσιμο ποσοστό 30% και εκτιμάται ότι η περίοδος της δημόσιας πρότασης θα διαρκέσει ένα μήνα, μετά τη λήψη και της τελευταίας έγκρισης.

Σε υποβολή δημόσιας πρότασης στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο θα προχωρήσει σύντομα η Eurobank μετά την έγκριση που έλαβε από τις εποπτικές αρχές για την αγορά μετοχικών μεριδίων με τα οποία το ποσοστό της στην κυπριακή τράπεζα έφθασε το 55,3%. Η τιμή που θα προταθεί στους μετόχους είναι 2,56 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή η τιμή με την οποία η Eurobank αγόρασε τα τελευταία μερίδια από τους άλλους μετόχους.

Η δημόσια πρόταση είναι υποχρεωτική αφού ξεπέρασε το κρίσιμο ποσοστό 30% και εκτιμάται ότι η περίοδος της δημόσιας πρότασης θα διαρκέσει ένα μήνα, μετά τη λήψη και της τελευταίας έγκρισης.

Η Eurobank είχε συμφωνήσει από καιρό για την αγορά επιπλέον συνολικού μεριδίου 26,1% της Ελληνικής και ανέμενε την έγκριση των αρχών. Χθες 3 Ιουνίου 2024, μετά τη λήψη των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων, ολοκλήρωσε και τυπικά τις αγορές των μετοχών και απέκτησε επιπλέον ποσοστό 26,1% (107.694.301 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 275,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τιμή 2,56 ευρώ ανά μετοχή, ως ακολούθως:

71.428.572 μετοχές (17,30%) από την Poppy S.à.r.l. έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 182,9 εκατ. ευρώ 6.555.717 μετοχές (1,59%) από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 16,8 εκατ. ευρώ. 28.023.767 μετοχές (6,79%) από την Wargaming Group Limited έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 71,7 εκατ. ευρώ 857.142 μετοχές (0,21%) από το Ταμείο Προνοίας για τους Εκτελεστικούς Διευθυντές της Wargaming Group Limited έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 2,2 εκατ. ευρώ, και 829.103 μετοχές (0,20%) από το Ταμείο Προνοίας για το Ανώτερο Διοικητικό Προσωπικό της Wargaming Group Limited έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 2,1 εκατ. ευρώ. Κατείχε ήδη ποσοστό 29,20% στην Ελληνική Πριν από τη Συναλλαγή, η Eurobank κατείχε άμεσα 120.559.360 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 29,20% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Μετά τη Συναλλαγή, η Eurobank ανακοινώνει την υποβολή Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας για την απόκτηση ποσοστού έως 100% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Το προσφερόμενο αντάλλαγμα για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας είναι 2,56 ευρώ ανά μετοχή και θα καταβληθεί τοις μετρητοίς σε όλους τους μετόχους που θα αποδεχθούν τη Δημόσια Πρόταση.

Όπως αναφέρεται, «κατά την ημερομηνία της ανακοίνωσης, το συνολικό εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας αποτελείται από 412.805.230 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,50 η κάθε μία. Η Προτείνουσα, μετά τη Συναλλαγή, κατέχει άμεσα 228,253,661 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 55,3% του συνολικού εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Δεδομένου ότι η Eurobank κατέχει πέραν του 50% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελληνικής Τράπεζας, η Δημόσια Πρόταση δεν υπόκειται σε οποιεσδήποτε αιρέσεις.

Η Eurobank, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις με τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο για την καταβολή του προτεινόμενου ανταλλάγματος στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας που θα αποδεχθούν την Δημόσια Πρόταση.

Λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τη Δημόσια Πρόταση θα περιλαμβάνονται στο Έγγραφο Δημόσιας Πρότασης, το οποίο θα ετοιμαστεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και τις σχετικές οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Η Δημόσια Πρόταση υπόκειται στην έγκριση του Εγγράφου Δημόσιας Πρότασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία θα υποβληθεί μετά την παρούσα ανακοίνωση, όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Η Axia Ventures και η Citigroup Global Markets ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank για τη Συναλλαγή, ενώ η Milbank, η Ιωαννίδης Δημητρίου, η Elias Neocleous & Co και η Ποταμίτης Βεκρής Δικ. Εταιρεία παρείχαν νομική υποστήριξη.

Η Axia Ventures Group και η Cyprus Investment and Securities Corporation Limited (“CISCO”) ενεργούν ως σύμβουλοι της Eurobank σε σχέση με τη Δημόσια Πρόταση. Επιπρόσθετα, η CISCO ενεργεί και ως Χειριστής Ανάδοχος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments