Οδηγός

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις και αναδρομικά

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις και αναδρομικά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις και αναδρομικά

Πρόκειται για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται (παλιοί και νέοι).

Αύξηση στη σύνταξης έως 115 ευρω το μήνα και αναδρομικά έως και 8 ετών θα λάβουν το 2025 όσοι συνταξιούχοι δήλωναν νόμιμη απασχόληση από το 2017 και μετά. Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται με τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του από τον ΕΦΚΑ με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Πρόκειται για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται (παλιοί και νέοι).

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας με το νόμο 4670/2020, η προσαύξηση (για τους συνταξιουχους που εργαζονται νόμιμα) καταβάλλεται με δήλωση ή συνέχιση απασχόλησης από 1/1/2017. Το λογισμικό για τις έξτρα αυξήσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη, πλην όμως έμεινε πίσω καθώς οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ ήταν η έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Όσοι συνταξιούχοι δήλωναν απασχόληση από το 2017 και μετά θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.

Ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.

Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη, όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments