Οικονομία

FTI Touristik: Ποιοι τουρίστες κινδυνεύουν να χάσουν τις διακοπές τους [vid]

FTI Touristik: Ποιοι τουρίστες κινδυνεύουν να χάσουν τις διακοπές τους [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com

Ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός ιδρύθηκε το 1983 ως ταξιδιωτική εταιρεία στη Γερμανία για τα μεσογειακά νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κόμινο

Πτώχευση κήρυξε χθες (3/06) η FTI Touristik GmbH (Γερμανία), ύστερα από 41 χρόνια λειτουργίας.

Ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός ιδρύθηκε το 1983 ως ταξιδιωτική εταιρεία στη Γερμανία για τα μεσογειακά νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κόμινο.

Η πορεία του στον χρόνο

Το 1987, η FTI εξαγόρασε τις μετοχές της LAL Sprachreisen GmbH, που ιδρύθηκε το 1981, και το 1989 της CA Ferntouristik GmbH, ενός γερμανικού ταξιδιωτικού πράκτορα μεγάλων αποστάσεων.

Το 1990 ιδρύθηκαν η Frosch Software GmbH, μια εταιρεία που ειδικεύεται στο τουριστικό λογισμικό, και η UK Touristik GmbH, ένας εξειδικευμένος ταξιδιωτικός πράκτορας για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Το 1992 ιδρύθηκε από την FTI και τέσσερις μεμονωμένους μετόχους ο ελβετικός ταξιδιωτικός πράκτορας CA Fernreisen AG (αργότερα: FTI Touristik AG).

Ποιοι τουρίστες κινδυνεύουν να χάσουν τις διακοπές τους

Καθησυχαστικοί, αλλά με «αστερίσκους», εμφανίζονται οι αρμόδιοι για τους πελάτες του ομίλου FTI.

Όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και μεταδίδει η Deutsche Welle, όσοι έχουν κλείσει στον FTI πλήρες «πακέτο διακοπών» (πτήσεις, διαμονή και πιθανόν διατροφή ή ενοικίαση αυτοκινήτου) θα αποζημιωθούν από το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης.

Το Ταμείο είχε συσταθεί το 2021, μετά τη χρεοκοπία του Thomas Cook, του μεγαλύτερου την εποχή εκείνη τουρ-οπερέιτορ στην Ευρώπη.

O αντίκτυπος του “κανονιού” του FTI για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

Η ακύρωση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, με παράλληλη παρέμβαση του Ταμείου ισχύει, σε πρώτο στάδιο, για όσους επρόκειτο να αναχωρήσουν για διακοπές μεταξύ 3 και 5 Ιουνίου.

Για αναχωρήσεις από τις 6 Ιουνίου και μετά, εκπρόσωπος του FTI δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι «καταβάλλεται προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, να βρεθεί μια εναλλακτικη λύση», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν κανονικά τις διακοπές τους.

Δεν επηρεάζονται όσοι έκλεισαν μέσω FTI πακέτα διακοπών σε άλλους, συνεργαζόμενους ομίλους, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο FTI είναι απλώς διαμεσολαβητής και όχι αντισυμβαλλόμενος.

Ωστόσο, δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν κλείσει μόνο πτήση ή μόνο ξενοδοχείο στον FTI, δεδομένου ότι το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης δεν καλύπτει «μεμονωμένα» ταξιδιωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σημειωτέον, επίσης, ότι για τους πελάτες του FTI δεν προβλέπεται αλλαγή κράτησης (rebooking) σε άλλους τουρ-οπερέιτορ.

Πάντως, το γεγονός ότι η χρεοκοπία ανακοινώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές στη Γερμανία (στις 20 Ιουνίου κλείνουν τα σχολεία σε Σαξονία και Θουριγγία, ακολουθούν Βρέμη και Κάτω Σαξονία) όχι μόνο δεν θεωρείται πρόβλημα, αλλά μάλλον αποτελεί θετική εξέλιξη. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά το Spiegel Online, οι περισσότεροι δεν έχουν αρχίσει καν τις διακοπές τους, άρα δεν πρόκειται να εγκλωβιστούν σε κάποιον μακρινό προορισμό. Επιπλέον, πολλοί δεν έχουν προπληρώσει ολόκληρο το αντίτιμο του «πακέτου», παρά μόνο μία προκαταβολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments