Οικονομία

Σπίτι μου: Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα ως προς τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια

Σπίτι μου: Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα ως προς τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Στο πρώτο πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουν εκταμιευτεί 6.305 δάνεια για αγορά ακινήτου ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι - Λίφτινγκ και για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»

Λίφτινγκ του στεγαστικού προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» εξετάζει το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής στο πλαίσιο των μέτρων για την Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα το πρόγραμμα που προσέλκυσε πολλούς νέους, το «Σπίτι μου», θα επαναληφθεί με διευρυμένα μάλιστα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του οποίου γίνονται διαπραγματεύσεις να αντληθούν 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οριστικοποιηθεί ως προς τους όρους του το φθινόπωρο.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:

1. Θα απευθύνεται σε πολίτες έως 50 ετών και όχι σε έως 39 όπως σήμερα 2. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους 3. Τα ακίνητα μπορεί να είναι παλαιότητας λιγότερο από 15 έτη 4. Θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. 5. Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%

Σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000€ για το ζευγάρι ενώ αυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000€ και 3.000€ ανά τέκνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000€.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου «οι εν λόγω δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα δεν θα είχαν με άλλο τρόπο την ευκαιρία χωρίς εγγυητή να αποκτήσουν τη δική τους πρώτη κατοικία».

Μετά τις αρχικές καθυστερήσεις, σήμερα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος «Σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί 6.305 εκταμιευμένα δάνεια για αγορά ακινήτου ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου προγράμματος θα παίξει η εμπειρία που έχει αποκομίσει πλέον ο φορέας υλοποίησης, η ΔΥΠΑ, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά κολλήματα.

Ειδικότερα, η επενδυτική επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα επιλύει τυχόν προβλήματα. Για παράδειγμα κατά την πρώτη φάση του προγράμματος υποψήφιοι δανειολήπτες έχασαν τη προθεσμία των δύο μηνών της τράπεζας για τη λήψη στεγαστικού δανείου για την αγορά του ακινήτου που είχαν επιλέξει καθώς ο πωλητής δεν είχε ολοκληρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (νομιμοποιήσεις χώρων, ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου)

Με την υποβολή ένστασης του υποψήφιου δανειολήπτη, η επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω πολίτης παραπλανήθηκε από τον πωλητή και του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιλέξει νέο ακίνητο.

Επίσης με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Κτηματολόγιο οι διαδικασίες που τους πρώτους μήνες καθυστερούσαν έχουν συντμηθεί κατά πολύ.

Το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» δεν «περπάτησε» σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου αφού υπέβαλλαν αιτήσεις μόνο 1400 πολίτες. «Περιμέναμε το πρόγραμμα να πηγαίνει καλύτερα- υπογραμμίζει η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη- και θέλουμε να το βελτιώσουμε ως προς την επιδότηση. Αυτή τη στιγμή το ποσό της επιδότησης είναι το 40% στο ποσό μέχρι 10.000 ευρώ και εξετάζουμε τη διεύρυνση αυτού. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα 1.413 ιδιοκτήτες. Πιστεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα, θέλουμε να το βελτιώσουμε ώστε να αυξήσουμε το οικιστικό απόθεμα Είναι κι αυτό ένα ζητούμενο στη μάχη για το στεγαστικό».

ΠΗΓΗ/Μαίρη Λαμπαδίτη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments