Οικονομία

Στον αέρα τα ονόματα χιλιάδων οφειλετών: Διορία 55 ημερών για να πληρώσουν

Στον αέρα τα ονόματα χιλιάδων οφειλετών: Διορία 55 ημερών για να πληρώσουν

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Πρόκειται για ονόματα φορολογουμένων και εταιρειών που χρωστάνε ποσά άνω των 150.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και την Εφορία και δεν τα έχουν ρυθμίσει.

Αυστηρό τελεσίγραφο 55 ημερών προς δεκάδες χιλιάδες μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, αποστέλλουν εντός των ημερών οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ, καλώντας τους να προβούν σε άμεση ρύθμιση των χρεών τους μέχρι την 31η Ιουλίου.

Αν αγνοήσουν την προειδοποίηση αυτή, θα περιληφθούν τα ονόματα και τα στοιχεία τους στις λίστες με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, που θα εκδώσει η ΑΑΔΕ και η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα, πιθανότατα τον Αύγουστο.

Πρόκειται για ονόματα φορολογουμένων και εταιρειών που χρωστάνε ποσά άνω των 150.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και την Εφορία και δεν τα έχουν ρυθμίσει.

Για να αποφύγουν τη διαπόμπευση, θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους έως το τέλος Ιουλίου, ώστε να φύγει το όνομά τους από τις λίστες.

Η διαδικασία της δημοσιοποίησης των στοιχείων οφειλετών, έχει πολλαπλούς στόχους, καθώς ασκεί πίεση στους οφειλέτες που θέλουν να αποφύγουν την αρνητική δημοσιότητα, αφετέρου, μέσω της δημοσιότητας ενημερώνονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες), ότι οι συγκεκριμένοι έχουν χρέη προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, γεγονός που εμποδίζει οικονομικές ή επιχειρηματικές συνεργασίες.

Οι λίστες είναι στη διάθεση των διωκτικών αρχών και δημοσίων υπηρεσιών (Οικονομική Αστυνομία, Εισαγγελικές αρχές, Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος κ.λπ.), στις οποίες και ανατρέχουν, αν έχουν κάποια ανοιχτή υπόθεση για πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτές.

Ακόμη, η εφορία και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία ίσως εντοπίσει κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και να τον καταγγείλουν, ώστε να ληφθούν εναντίον του αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Η απόφαση

Με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου δίνεται εντολή προς τα Εισπρακτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και τις ΔΟΥ να επικαιροποιήσουν τους καταλόγους των μεγάλων οφειλετών μέχρι την 31η Ιουλίου 2024.

Η ίδια εντολή δίδεται και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), το οποίο θα πρέπει, μέχρι την ίδια ημερομηνία να αποστείλει στην ΑΑΔΕ τη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ.

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε, όλες οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ καλούνται να αποστείλουν νέες ειδοποιήσεις προς τους συγκεκριμένους οφειλέτες, οι οποίες θα έχουν τον χαρακτήρα τελεσιγράφου, καθώς θα προειδοποιούν τους οφειλέτες ότι αν δεν πληρώσουν θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους μετά την 31η Ιουλίου 2024.

Τι θα περιέχουν οι λίστες

Στις λίστες που θα ανακοινωθούν από τον Αύγουστο και μετά στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που θα αναγραφούν στα λίστες είναι: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Δεν ρυθμίζουν

Πέρυσι οι σχετικές λίστες περιείχαν περισσότερα από 30.000 ονόματα φυσικών προσώπων και επωνυμίες εταιρειών, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και φέτος ο αριθμός τους, καθώς στις μεγάλες οφειλές διαπιστώνεται μια μόνιμη απροθυμία για τις ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Φεβρουάριο, τα ΑΦΜ που χρωστούσαν στο Δημόσιο ποσά άνω των 100.000 ευρώ ήταν 53.887 και εκτιμάται ότι ποσά άνω των 150.000 ευρώ, χρωστούν περίπου 30.000.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι 53.887 οφειλέτες με χρέη έκαστος άνω των 100.000 ευρώ, οφείλουν συνολικά προς την ΑΑΔΕ το ποσό των 94,27 δισ. ευρώ, επί συνόλου 107 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές.

Το μεγάλο ύψος των χρεών συνδυάζεται και με… αποχή από τις ρυθμίσεις. Ειδικότερα, μόλις το 5,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,7 δισ. ευρώ, ενώ μηδαμινές είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν σε χρέη άνω των 100.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments