Podcasts | Pagenews Politics #40

Τσαμπάζη: Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» πρέπει να γίνει άμεσα

05.06.2024 | 21:18

Listen On:

Τσαμπάζη: Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» πρέπει να γίνει άμεσα

Την άποψη ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι απολύτως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, διατυπώνει, σε συνέντευξή της, η κ. Δώρα Τσαμπάζη.

Ακριβέστερα, παραχωρώντας συνέντευξη στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, αναφερόμενη στον εκλογικό στόχο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «επιτυχία θα ήταν να βγάλουμε την ίδια ευρωομάδα με το 2019, δηλαδή έξι ευρωβουλευτές. Αυτό θα μας επιτρέψει να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα θέματα μιας σύγχρονης αριστερής και ευρωπαϊκής ατζέντας».

Σε σχέση με το ζήτημα της ακρίβειας, η κ. Δώρα Τσαμπάζη επισήμανε: «Διαφωνώ ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Η ακρίβεια υπήρχε και πριν από τον πόλεμο. Θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει αξιοποιήσει περισσότερα και αποτελεσματικότερα εργαλεία. Η κυβέρνηση κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή, δηλαδή τα καρτέλ και τα πιο ισχυρά συμφέροντα. Αυτό που έγινε, λόγου χάριν, με τη φέτα ήταν μια ξεκάθαρη κοροϊδία στα πρόσωπα των πολιτών».

Ερωτηθείσα για το αν ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί μια lifestyle πολιτική, η υποψήφια ευρωβουλευτής απαντά: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει βραβείο από το ΤικΤοκ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος που εισήγαγε το lifestyle στην πολιτική. Μπαίνουμε πολύ γρήγορα σε μια νέα εποχή. Ο έντυπος Τύπος έχει ουσιαστικά πεθάνει. Ενημερωνόμαστε από site και από πηγές μέσα από σκρολάρισμα. Είναι μια πραγματικότητα αυτή, οπότε πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. Το «γιατί» είναι μια άλλη κουβέντα. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαρμόσιμο. Όλα τα άλλα είναι ένα παιχνίδι επικοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αλλάξει λίγο αυτή την «καραμέλα».

Αναφερόμενη στην έξαρση των γυναικοκτονιών, η κ. Δώρα Τσαμπάζη υπογραμμίζει πως «όσο ακόμη δολοφονούν γυναίκες, δεν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα. Η νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» πρέπει να γίνει άμεσα. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα κίνητρα. Προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τα κίνητρα. Το να αφαιρέσεις τη ζωή μιας γυναίκας επειδή τη θεωρείς κτήμα σου είναι ανθρωποκτονία. Σταδιακά, πρέπει να εντυπωθεί στην κοινή γνώμη ο όρος, καθώς επίσης και τα κίνητρα. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, στο οποίο η γυναίκα θα αισθάνεται ασφαλής. Όπως ξέρει κάθε γυναίκα πού είναι το φαρμακείο της γειτονιάς, έτσι πρέπει να γνωρίζει πού θα υπάρχει ένα γραφείο υποδοχής. Το panic button έχει σώσει ζωές, αλλά δεν είναι επαρκές μέσο, και οι αστυνομικοί πρέπει να λαμβάνουν πληρέστερη εκπαίδευση. Και την έμφυλη βία τη συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, αν και η διαγραφόμενη άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων συνεπάγεται υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναφορικά, δε, με τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών, η κυρία Τσαμπάζη σημειώνει ότι «όλα από την αρχή έγιναν λάθος. Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις υπαλλήλων. Υπήρξε μπάζωμα, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η προανακριτική ήταν μια προανακριτική – παρωδία. Πρέπει να υπάρχει άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ευτυχώς υπάρχουν η Ευρωπαία εισαγγελέας και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης πρέπει να γίνει άμεσα. Οι υποθέσεις πρέπει να οδηγούνται σε εύλογο χρόνο ενώπιον των δικαστηρίων».

Τέλος, σε σχέση με το γεγονός ότι πλέον μόνη μεγαλώνει τα δυο παιδιά της, η υποψήφια ευρωβουλευτής εξομολογείται: «Είχα μια δυνατή μητέρα και ένα δυνατό πατέρα πίσω μου. Με στήριξαν ηθικά, συναισθηματικά, οικονομικά. Και αυτό με βοήθησε να κάνω την προεκλογική μου εκστρατεία και να είμαι ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και να επισκεφθώ όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη στην Ελλάδα. Είναι ανάγκη να στηρίζονται οι μονογονεϊκές οικογένειες. Προσπαθώ να είμαι αλληλέγγυα και κοντά σε γυναίκες, που βρίσκονται σε ανάλογη θέση με τη δική μου. Και είναι καλό να έχουμε υπ’ όψη ότι αναπτύσσονται και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος γυναικών, που βρίσκονται σε μια θέση παρόμοια με αυτή στην οποία βρίσκομαι και εγώ», καταλήγει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.