Policy Briefs

Αν όχι η φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος;

Αν όχι η φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος;

Πηγή Φωτογραφίας: Eunews.com

Στη λίστα των υποψηφίων, σύμφωνα με αρκετούς Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ευρωβουλευτές βρίσκονται δύο πολιτικοί που λίγοι στην Ευρώπη «τους υποψιάζονται».

Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν δεν επιλεγεί για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια εμφανής πιθανότητα δεδομένου του ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σημαντικά πιο εχθρικό προς τη Γερμανίδα ηγέτιδα μετά τις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου, οι Πράσινοι της Γερμανίας μπορούν να ποντάρουν στην εξασφάλιση μιας σημαίνουσας θέσης επιτρόπου που θα αυξήσει σημαντικά το προφίλ του κόμματος στις Βρυξέλλες.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων που κυβερνούν τη Γερμανία – το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) – προβλέπει ότι οι Πράσινοι μπορούν να προτείνουν έναν υποψήφιο για μια άλλη κορυφαία θέση σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Επιτροπής «δεν προέρχεται από τη Γερμανία».

Η λίστα

Στη λίστα των υποψηφίων, σύμφωνα με αρκετούς Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ευρωβουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας βρίσκονται δύο πολιτικοί που λίγοι στην Ευρώπη «τους υποψιάζονται».

Η Φραντσίσκα Μπράντνερ και ο Σβεν Γκίγκολντ, οι οποίοι είναι υφυπουργοί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ηγέτη των Πρασίνων και αντικαγκελάριο της Γερμανίας.

Και οι δύο υποψήφιοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ΕΕ, αλλά ο Μπράντνερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πολιτική της ΕΕ και του εμπορίου στο υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση για μια πιθανή θέση στην Επιτροπή.

Επί του παρόντος είναι βουλευτής στη γερμανική Μπούντεσταγκ, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει ευρωβουλευτής και είναι ειδική εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε μια διεθνή πρωτοβουλία για τη μείωση της διαφθοράς που σχετίζεται με την εξόρυξη πρώτων υλών.

Το δεξί χέρι του Χάμπεκ

Ο Γκίγκολντ θεωρείται το δεξί χέρι του Χάμπεκ, εστιάζοντας στην πολιτική που σχετίζεται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Προηγουμένως διετέλεσε ευρωβουλευτής των Πρασίνων για πάνω από μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου ενός θητείας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Περιγράφει τον εαυτό του ως «αφοσιωμένο στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών προς το συμφέρον της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών».

«Στο τέλος, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι ποια θέση της Επιτροπής θα είναι τελικά διαθέσιμη», δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις των Πρασίνων. «Ένα πράγμα είναι σαφές: θέλουμε πρόσβαση σε μια ισχυρή θέση».

Οι πιθανές θέσεις της Επιτροπής που στοχεύουν οι Πράσινοι θα αφορούσαν την εποπτεία του προϋπολογισμού της ΕΕ, της ενεργειακής πολιτικής ή ακόμη και των εξωτερικών υποθέσεων.

Διάδοχος του Μπορέλ η Μπέρμποκ (;)

Η νυν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμπογκ, έχει αναφερθεί ως πιθανή υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ, την οποία κατέχει σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Θεωρείται ωστόσο πολύ απίθανο η Μπέρμπογκ να εγκαταλείψει τη σημερινή της θέση, ιδίως καθώς μπορεί να φαντάζεται τις πιθανότητές της να διεκδικήσει την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους.

Ομοίως, ο Χάμπεκ θα μπορούσε θεωρητικά να διεκδικήσει μια κορυφαία θέση στην ΕΕ, αλλά θεωρείται ότι έχει επίσης φιλοδοξίες για την κορυφαία θέση στο Βερολίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments